Check dekking auto-inbraak

0

Een teleurstellend bericht van de verzekeraar na een auto-inbraak komt volgens Independer nog regelmatig voor, dat hiervoor als reden geeft dat er vooraf niet goed wordt gekeken naar de dekking en voorwaarden. Die kunnen volgens de vergelijker per verzekeraar fors uiteenlopen.

Op basis van politiecijfers over de laatste twee jaar heeft Independer becijferd dat er vorig jaar in totaal 48.499 auto-inbraken zijn geregistreerd. Dat is een daling van 9,3% ten opzichte van 2018. Daarvan is 53% te herleiden naar ‘slechts’ 15 van de 355 Nederlandse gemeenten. De gemeente Amsterdam is nog steeds de meest onveilige stad als het gaat om inbraken in auto’s. Hier werd in 2019 maar liefst 6.376 keer ingebroken.

Op provinciaal niveau lopen de aantallen sterk uiteen. Naast de provincie Groningen, waar het aantal inbraken met 21% steeg naar een totaal van 667 gevallen, zagen ook Friesland (4% stijging naar 446 inbraken) en Drenthe (2% stijging naar 381 inbraken) een toename. In alle andere provincies daalde het aantal incidenten.

Dekking

Behalve de autopolis speelt bij een auto-inbraak ook de inboedelverzekering een belangrijke rol. Suzan Samson van Independer: ‘’Losse spullen in de auto zijn niet meeverzekerd op je autoverzekering. Hiervoor is vaak een beperkte dekking – tot een paar honderd euro – op de inboedelverzekering. Voor een ruimere dekking is er de aanvullende buitenshuis-dekking, maar de voorwaarden en dekking hiervan verschillen sterk per verzekeraar. Controleer daarom regelmatig of de inboedelverzekering nog wel aansluit bij de dekkingswensen.’’

Een autoverzekering beperkt zich niet tot de keuze volledig casco (allrisk), beperkt casco (WA+) of alleen WA. De onderliggende voorwaarden moeten ook tegen het licht worden gehouden. “We zien vaak nog onduidelijkheid bij mensen die schade willen claimen, omdat de dekkingen van de bijbehorende verzekeringen uiteenlopen”, aldus Samson. Dekkingen verschillen bijvoorbeeld op het gebied van ingebouwde accessoires. Hier wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen ingebouwde fabrieks-accessoires en accessoires die naderhand (door de dealer) zijn geplaatst. Voor die laatste categorie moet voor een volledige dekking soms een aanvullende dekking worden afgesloten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.