CFD: ‘Niet morrelen aan doorlopende provisie’

0

CFD zegt ‘zeer verontrust’ te zijn over de wijze waarop de actieve transparantie op schadeprovisie door de minister van Financiën er ‘doorheen wordt gedrukt’. Nu er ook gesproken wordt over ‘aanpassing van de eerbiedigende werking op doorlopende provisie’, zijn bij CFD alle alarmbellen afgegaan.

CFD voorzitter Edwin Herdink: “In de brief van minister Hoekstra aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van 15 januari 2019, stuitte CFD in één van de slotzinnen op de volgende uitspraak: “…en het aanpassen van de eerbiedigende werking ten aanzien van provisie van voor 2013”. Ik heb het drie keer moeten lezen om er zeker van te zijn dat het er staat. Weggemoffeld in een slotzin wordt de volgende aanzet gegeven tot het verder beschadigen van het verdienmodel van onafhankelijke intermediairs.”

Wachten op reactie Financiën

Het idee om aan de eerbiedigende werking te morrelen moet volgens CFD wel uit de koker komen van het Verbond van Verzekeraars. “Net zoals de actieve transparantie op schade, de stip op de muur voor het provisieverbod op complex en de door minister Hoekstra voorgestelde versoepeling van controles op het kostprijsmodel, dat aan de basis ligt van een gelijk speelveld.” Herdink merkt in dat kader op dat CFD in maart 2018 het Ministerie van Financiën per brief al heeft gewezen op deze ‘eerbiedigende werking’. Dat gebeurde in het kader van de evaluatie op het provisieverbod complex. Herdink: “Hier is het laatste woord niet over gesproken, wij hebben het Ministerie van Financiën op de hoogte gebracht over onze verbazing en om een toelichting gevraagd”

Ongelijk speelveld

Minister Hoekstra schrijft in zijn brief dat er een gelijk speelveld bestaat tussen de distributiekanalen. Maar Herdink stelt het tegenoverstelde. Het steekt CFD naar eigen zeggen juist enorm dat er niets wordt gedaan aan het huidige ongelijke speelveld bij schade. Herdink: “Direct writers bieden verzekeringen aan die ver onder de netto inkoopprijs (premie zonder provisie) van een intermediair liggen. De marketingkosten van direct writers zijn blijkbaar nihil. Ook wordt niets gedaan aan het feit, dat de overige 80 tot 85% van de premie voor consumenten nog volstrekt ondoorzichtig blijft. De focus komt straks volledig te liggen op de beloning van de tussenpersoon en we weten al uit ervaring hoe direct writers daarmee omgaan. Die gaan dat groot uitlichten om de business naar zich toe te trekken”.

Juridische stappen

Naast de juridische weg onderzoekt CFD momenteel ook andere mogelijkheden om aandacht te vragen voor een eerlijke behandeling van ‘de mensen in het veld’. Herdink: “We zien op dit moment helaas een beleid waarbij het spelen van de juridische kaart steeds noodzakelijker wordt. De machtige lobby van de aanbieders wint het telkens van de praktijkvloer en dat past niet meer in het huidige tijdsbeeld. We moeten een groter collectief vormen om daar een betere balans af te dwingen. Maar om juridisch sterker voor de dag te komen is meer geld nodig. Dat is een simpel en hard gegeven. Daarom nogmaals een dringend beroep op de collega’s die nog niet lid zijn van een branchevereniging dit zo snel mogelijk te doen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.