Buitenlandse vastgoedbeleggers houden vertrouwen

0

Door de toegenomen spreiding is de vastgoedbeleggingsmarkt de laatste jaren stabieler geworden. Hierdoor blijven buitenlandse beleggers – in tegenstelling tot de kredietcrisis in 2008 – nu wel vertrouwen houden in de Nederlandse vastgoedmarkt en trekken ze zich niet terug.

Dit stelt vastgoedadviseur CBRE in haar Mid-Year Market Outlook. Het beleggingsvolume in de vastgoedmarkt bedraagt over het afgelopen half jaar 6,9 miljard euro, een daling van 16% vergeleken met de eerste helft van 2019 (8,3 miljard). Hoewel deze daling significant is, lijkt de impact van de coronacrisis echter minder ernstig dan eerder voorspeld, schrijft CBRE, dat volgens haar meest recente prognose voor heel 2020 een daling van het beleggingsvolume verwacht van 25-35%. CBRE Group adviseert eigenaren, beleggers en gebruikers van vastgoed vanuit meer dan 530 kantoren wereldwijd.

Verschuiving naar woningmarkt

Redenen dat buitenlandse beleggers vertrouwen houden in de Nederlandse vastgoedmarkt zijn onder andere de grotere spreiding van beleggingsmogelijkheden over de vastgoedsectoren en de grote beschikbaarheid van kapitaal. CBRE: “In 2007 was de kantorenmarkt de dominante sector waar 68% van de vastgoedbeleggingen in plaats vond. In 2008 was dit nog maar 40%, en in de jaren daarna daalde dit verder naar 18% in 2020. De woningsector is daarentegen sterk gegroeid. Deze bedroeg 9% in 2007 en 2008, maar was in 2019 al goed voor 35% van alle beleggingen en in de eerste helft van 2020 voor 46%. Ook andere sectoren kregen de afgelopen jaren meer belangstelling van investeerders, zoals zorgvastgoed en industrieel en logistiek vastgoed.”

Tijdens de kredietcrisis trokken buitenlandse beleggers zich terug en bleven de Nederlandse partijen over. Het aandeel buitenlands kapitaal daalde van 41% vlak voor de kredietcrisis in 2007 naar nog maar 22% tijdens de kredietcrisis. Een dergelijke terugtrekking is volgens CBRE nu niet aan de orde, het aandeel van buitenlands kapitaal blijft vrijwel onveranderd: 60% in 2019 tegenover 58% in het afgelopen half jaar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.