‘Brexit kan pensioenfondsen in gevaar brengen’

0

DNB roept pensioenfondsen op om – voor zover nog niet gedaan – tijdig met Britse beleggingsdienstverleners in gesprek te gaan en de benodigde acties in gang te zetten, om te voorkomen dat per 1 januari 2021 knelpunten in de dienstverlening ontstaan.

Met ingang van 1 januari 2021 eindigt de overgangsperiode na de Brexit. Vooralsnog is geen akkoord bereikt tussen de EU en het VK over de vormgeving van de toekomstige relatie vanaf 2021. Ook met een akkoord, is echter de verwachting dat veel Britse dienstverleners niet langer hun EU-klanten grensoverschrijdend kunnen bedienen op de manier zoals zij gewend zijn.

Geen noodzaak

Zo staat in een recente Kamerbrief dat het kabinet vooralsnog geen noodzaak ziet om een (tijdelijke) vrijstelling voor dienstverlening door in het VK gevestigde beleggingsondernemingen, alsnog in werking te laten treden na 2020. Ook de Europese Commissie kondigde recent aan de komende periode geen equivalentiebesluit op dit terrein te publiceren. DNB: “Dit betekent dat Britse dienstverleners – zonder het nemen van aanvullende maatregelen – veel van hun diensten na 2020 niet meer kunnen verlenen aan Nederlandse professionele klanten, waaronder pensioenfondsen. Dit geldt bijvoorbeeld voor beleggingsdienstverlening gerelateerd aan doorlopende niet-geclearde OTC-derivatencontracten.” Uit data van DNB blijkt dat de derivatenblootstellingen van Nederlandse professionele partijen op Britse tegenpartijen – ondanks een recente afname – nog steeds groot zijn. Het overgrote deel van deze Nederlandse partijen bestaat uit financiële instellingen, waaronder pensioenfondsen.

Verifiëren

Gezien deze ontwikkelingen, roept de toezichthouder pensioenfondsen op om tijdig met Britse beleggingsdienstverleners in gesprek te gaan om te voorkomen dat per 1 januari 2021 knelpunten in de dienstverlening ontstaan. Het is daarbij van belang om te verifiëren dat Britse beleggingsdienstverleners per 2021 de juiste vergunningen hebben om diensten aan Nederlandse professionele klanten te kunnen blijven verlenen, bijvoorbeeld door (derivaten)contracten over te zetten naar de EU-entiteiten van Britse dienstverleners.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.