Bonussen banken en verzekeraars te ruimhartig

0

Banken en verzekeraars gaan te ruimhartig om met de mogelijkheid om af te wijken van het bonusplafond voor personeel dat niet onder de CAO valt. Dat blijkt uit een evaluatie van de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (Wbfo). Medewerkers mogen in principe niet meer dan 20% van hun vaste salaris als bonus ontvangen.

De wettelijke mogelijkheden om een hogere variabele beloning dan 20% toe te kennen, wordt voor 8% van alle medewerkers bij banken en 4% bij verzekeraars gebruikt. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Hoekstra (Financiën) dat de mogelijkheid om af te wijken van het bonusplafond voor personeel dat niet onder de CAO valt, wordt toegepast bij 0,6% van alle medewerkers bij de banken en 0,1% bij verzekeraars.

Niet in de geest van de wet

Een uitvraag van DNB laat zien dat deze uitzondering op de regel vaak wordt gebruikt voor personeel dat belangrijke risicoafwegingen maakt voor de onderneming. Maar ook voor medewerkers die direct klantcontact hebben, zoals medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de verkoop, investment banking, of onderdeel uitmaken van het senior management.

Hoewel de letter van de wet dit toestaat, vindt minister Hoekstra dit niet in lijn met de bedoeling van de uitzondering. “Zoals in de toelichting bij de wet is opgenomen is de wettelijke mogelijkheid bedoeld voor exceptionele gevallen (zoals ICT-ers). In mijn bredere overleg met de sector zal ik het gesprek hierover aangaan. Indien nodig zal ik vervolgens naar aanleiding daarvan de wet aanpassen of de uitzondering afschaffen.”

Positief

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek ontwikkelen de totale inkomens voor personeel van financiële ondernemingen waarop het bonusplafond van toepassing is zich vanaf 2013 tot en met 2015 negatiever dan inkomens in andere financiële ondernemingen waarop het bonusplafond niet van toepassing is. In 2016 gaan ze iets omhoog. De Wbfo is eind 2012 aangekondigd, begin 2015 in werking getreden, en volledig van kracht sinds begin 2016. Het is volgens de minister daarom nog te vroeg om uitspraken te kunnen doen over de langetermijneffecten ervan.

Het extern uitgevoerde onderzoek suggereert volgens Hoekstra in algemene zin wel dat het Nederlandse bonusplafond van 20% meer bijdraagt aan minder risicovol gedrag dan het Europese bonusplafond van 100%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.