CFD: ‘Hoekstra volgt de wil van het Verbond’

0

CFD-voorzitter Edwin Herdink (foto) heeft zich in een open brief aan de Commissie van Financiën uitgesproken over de voorgestelde invoering van actieve provisietransparantie door minister Hoekstra. Hij schrijft onder meer dat het bijna geen toeval kan zijn dat de adviezen in de beslisnota exact overeenkomen met de wil van het Verbond van Verzekeraars.

Herdink begint zijn open brief met de conclusie dat de beslisnota van de minister haaks staat op de formele uitkomst en het advies daarover aan de minister: “Via twee schriftelijke rondes bespreekt u op korte termijn het Wijzigingsbesluit financiële markten 2021 en de beslisnota provisietransparantie schadeverzekeringen. Inzet van de minister is om de provisietransparantie op schadeverzekeringen voor particulieren in de pre-contractuele fase in nominale bedragen mee te delen aan de prospect. Als CFD (de leidende brancheorganisatie voor zelfstandige onafhankelijke advieskantoren in het midden- en kleinbedrijf) hebben wij in de afgelopen jaren actief deelgenomen aan het stakeholdersoverleg dat het ministerie van Financiën hiervoor had georganiseerd. De beslisnota van de minister staat haaks op de formele uitkomst en het advies daarover aan de minister.”

Consumentenbond en AFM

Herdink: “Na een persoonlijk onderhoud met de Consumentenbond en de AFM kwam de minister tot deze onverwachte conclusie. Opvallend daarbij is dat zowel de AFM als de Consumentenbond tijdens de eerdergenoemde stakeholderbijeenkomsten actief hebben deelgenomen aan de debatten, die hebben geleid tot het afgewogen advies dat de betrokken ambtenaren hebben uitgebracht.”

Dubbel ongelijke speelveld

“Door de beoogde aanpak van de minister worden intermediairs min of meer gedwongen om vooraf een bedrag in rekening te brengen voor inventarisatie en advies. En daarmee ontstaat dan direct een ongelijk speelveld met direct writers en vergelijkers. Precies wat de minister niet wil”, schrijft Herdink.

Kernvraag

“De echte vraag die naar onze mening voorligt is deze. Gaat u akkoord met een door de sector breed gedragen oplossing (na vier jaar overleg) of volgt u de beslisnota van de minister die tot stand is gekomen na een een-tweetje met de AFM en de Consumentenbond? Wat de minister wil met deze beslisnota, komt overigens, het kan bijna geen toeval zijn, exact overeen met wat het Verbond van Verzekeraars wil. Betekent dit dat de lobby dus toch sterker is dan het democratische proces? We kunnen ons wel herinneren dat het Verbond nogal uit haar vel sprong tijdens het stakeholdersoverleg, omdat ze daar hun zin niet kregen. En u weet natuurlijk dat de Consumentenbond zelf ook actief is in de afzet van verzekeringsproducten.”

Lees hier de hele open brief aan de Commissie van Financiën

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.