Betalingsachterstanden MKB-crowdfunding

0

Investeerders in crowdfundingleningen aan het MKB wachten steeds langer op hun geld. Bij projecten met een betalingsachterstand wacht een derde van investeerders langer dan een jaar op de afgesproken aflossing van de lening. Dit is een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden.

Dit blijkt uit een onderzoek van brancheorganisatie Crowdfundmarkt onder alle AFM geregistreerde crowdfundingplatformen in Nederland. Inmiddels blijkt al 21 miljoen euro aan crowdfundingleningen definitief afgeboekt als gevolg van faillissementen. De verwachting is dat dit verder zal oplopen als gevolg van de coranacrisis.

Het aantal ondernemers met betalingsachterstanden neemt toe. Op dit moment staat nog ruim 24 miljoen euro open ten opzichte van 11 miljoen euro een jaar eerder. Het gaat hier om verwachte aflossingen die al langer dan 45 dagen niet voldaan zijn.

AFM-enquête

Uit een enquête die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft gehouden onder de crowdfundingplatformen die onder haar toezicht staan, bleek vorige maand al dat de MKB-projecten op de crowdfundingplatformen de gevolgen ervaren van de coronacrisis. Vooral in de horeca, retail, sport (fitness/yoga), recreatie, toeristensector, marketing, evenementen- en kappersbranche. “Ondanks de crisisperiode lijken de meeste projecten doorgang te kunnen vinden. Daarbij helpt in veel gevallen de soepele opstelling van de investeerder, onder andere door uitstel van aflossing en rentebetalingen te verlenen”, aldus de toezichthouder in een toelichting.

De AFM gaf de crowdfundingsector het dringende advies mee maatregelen te treffen om de gevolgen van een eventuele tweede uitbraak op te kunnen vangen. Zeven croudfundingplatformen maakten aanspraak op de Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW). Ook zijn een aantal crowdfundingplatformen toegelaten tot de BMKB-C regeling.

Krachtig herstel in juli

Na een forse daling van het aantal nieuwe crowdfundingprojecten tijdens de coronacrisis, is de Nederlandse markt voor crowdfunding volgens de brancheorganisatie sterk hersteld in juli 2020. De afgelopen maand kwam de markt uit op 22 miljoen euro verdeeld over 191 projecten. Daarmee is de markt nog niet terug op haar oude niveau. In 2019 werd er gemiddeld 27 miljoen euro per maand gefund. “Toch lijkt het dieptepunt voorbij”, aldus brancheorganisatie Crowdfundmarkt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.