Beleggers zijn een stuk positiever over de algemene economische situatie in Nederland en verwachten een waardestijging van de beleggingsportefeuille in de komende drie maanden. Zes op de tien beleggers (59%) gelooft dat generatieve Artificial Intelligence (AI) zowel voor- als nadelen heeft.
Het beleggersvertrouwen steeg deze maand naar een score van 114, blijkt uit de ING BeleggersBarometer. Vorige maand stond de index op 100 punten. De stijging komt door een positievere blik van de beleggers op de algemene economische situatie in Nederland, met name van de afgelopen drie maanden. Bovendien zag 48% van de beleggers in juni de eigen beleggingsportefeuille in waarde groeien. In mei was dit nog 31%. Ook verwachten meer beleggers in juni een waardestijging van de portefeuille in de komende drie maanden (49% versus 40% in mei).
Voor de ING BeleggersBarometer ondervraagt onderzoeksbureau Blauw maandelijks via internet een representatieve steekproef van ruim 400 Nederlandse particuliere beleggers.
Artificial Intelligence
Van de ondervraagde beleggers denkt 48% dat generatieve AI wél invloed heeft op bepaalde banen, maar uiteindelijk niet zal leiden tot winst of verlies van banen. Bijna 1 op de 3 gelooft dat er wel degelijk banen verloren gaan door de inzet van AI. Over de verwachte effecten van AI op de wereldeconomie zijn de meningen sterk verdeeld. Een kwart verwacht meer efficiëntie en snelheid in het werk, een kwart verwacht negatieve gevolgen door stijgende werkloosheid, een kwart denkt dat de positieve en negatieve gevolgen elkaar uitmiddelen en een kwart weet het niet. Vooralsnog houdt 66% van de beleggers geen rekening met de kansen en bedreigingen van AI bij hun beleggingen. Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Daar denken aandelenbeurzen anders over. De waarde van aandelen die geassocieerd worden met AI laat sinds de introductie van ChatGPT een enorme stijging zien.”
Belegger trouw aan broker
De meeste beleggers (80%) zijn de afgelopen zes maanden niet van broker gewisseld en zijn dit ook niet van plan. Van de overige 20% die overweegt om te wisselen, heeft slechts 5% het werkelijk gedaan. De meest genoemde redenen om te wisselen of de intentie daartoe zijn de te hoge kosten en tegenvallend rendement van de huidige beleggingsaanbieder. Beleggers die wel bij hun huidige broker zijn gebleven doen dit vooral omdat zij daar ook de andere bankzaken regelen (28%) of omdat overstappen teveel gedoe is (18%).
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.