ASR haalt geld op voor overname Vivat

0

De onzekerheid over het in de race zijn van ASR voor de overname van Vivat is vandaag verdwenen. Naar nu blijkt, is ASR door naar de tweede biedingsronde.

ASR kondigde namelijk zijn intentie aan tot een 30-jarige obligatieuitgifte waarmee de verzekeraar geld wil ophalen. De verzekeraar wil met de uitgifte voldoende financiële middelen hebben om een bod op Vivat te doen.

ASR speelt geld vrij

De opbrengst van de obligatieuitgifte zal worden gebruikt als financiering voor de vorig jaar overgenomen verzekeraar Loyalis. Toen begin december vorig jaar de overname van Loyalis rondkwam – voor een bedrag van 450 miljoen euro gekocht van pensioenuitvoerder APG – financierde ASR de deal met een kortlopende banklening. Later zou worden besloten of die aankoop uit eigen middelen zou worden betaald of via een obligatieuitgifte. Dat laatste blijkt nu het geval. Op deze wijze houdt ASR eigen kapitaal vrij voor een hoog Vivat-bod. Komende week gaat ASR op roadshow om de lening te kunnen plaatsen. Het gaat om een dertigjarige obligatie waarvan de rente tien jaar vaststaat.

Drie Nederlandse partijen in de strijd

Onder de geïnteresseerden zijn drie private-equityhuizen Blackstone, TPG en Athora. Deze werken samen met verzekeraars die eveneens geïnteresseerd zijn in delen van Vivat. Athora werkt samen met NN Group en Blackstone met Aegon. Athora aast op het levenbedrijf (levensverzekeringen en pensioenproducten) van Vivat, terwijl NN mikt op de overname van het schadebedrijf. Bij de combinatie Blackstone-Aegon is Aegon vooral geïnteresseerd in de schadeverzekeringen en pensioenen en Blackstone in het levenbedrijf. ASR lijkt geheel Vivat te willen hebben. Volgens insiders hebben alle bieders een bod uitgebracht van 2 miljard euro of meer. ASR denkt door geheel Vivat over te nemen de meeste synergieën te kunnen boeken en daardoor een concurrerend bod te kunnen doen. ASR zou ingeval van een geslaagd bod op Vivat waarschijnlijk ook met een aandelenemissie komen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar