Alle klantinformatie valt onder de AVG

0

Het intermediair zal moeten beseffen dat vanaf 25 mei alle geregistreerde persoonsgegevens in de administratie onder de AVG zullen vallen. Dat stelde Jurjen Oosterbaan Martinius van Bureau DFO, vast tijdens de CFD Future Days in Amsterdam. “Vanaf 25 mei moet u daarom uw organisatie hebben aangepast.”

Financieel dienstverleners moeten in elk geval de opslag van alle gegevens die zij onder zich hebben goed beveiligen en een deugdelijke fire-wall instaleren. De adviseur blijft volgens Oosterbaan namelijk te allen tijde verantwoordelijk voor de gegevens die hij aan een ander doorgeeft. Het woordje opslag is hier enigszins misleidend, want Oosterbaan spreekt liever over ‘verwerken’. En onder die term valt volgens hem vrijwel alles: “verzamelen, vastleggen, opslaan, verwerken, raadplegen, gebruiken, combineren, en doorzenden.”

Voorbereiden op lastige vragen

De AVG richt zich volgens Oosterbaan op de gegevens van “levende, natuurlijke personen en daarbij om informatie over een specifiek persoon of informatie die aan een specifieke persoon is te koppelen.” Naast contactgegevens zijn dat ook de gegevens over inkomen, vermogen, huwelijkse staat, werkgever, bezittingen, et cetera, die de adviseur onder zich heeft. Oosterbaan: “Na 25 mei zullen er door iedereen lastige vragen worden gesteld. Wees daarop voorbereid. De burger krijgt het recht om te weten wie zijn persoonsgegevens opslaat, welke gegevens worden opgeslagen, hoe hij bezwaar kan maken tegen de opslag van deze gegeven, en dat hij als dat nodig is kan eisen dat de gegevens worden verwijderd. Ook heeft hij het recht om na te gaan of een andere partij zorgvuldig met zijn gegevens omgaat.”

Stel jezelf drie vragen

Tijdens zijn presentatie brengt Oosterbaan de ingewikkelde AVG-materie terug tot de drie belangrijkste vragen voor de adviseur. Wanneer mag de financieel dienstverlener gegevens verwerken? Welke gegevens mag de financieel dienstverlener verwerken? Wat zijn de rechten van de natuurlijke persoon over wie de financieel dienstverlener gegevens verwerkt? De antwoorden op deze drie vragen zijn te vinden in het verslag dat de CFD schreef over de presentatie van Oosterbaan tijdens de Future Days in Amsterdam.

Verwerkingsovereenkomst

In het verslag van CFD valt ook te lezen dat Oosterbaan de aanwezige adviseurs heeft gewaarschuwd vooral ook de verwerkingsovereenkomst serieus te nemen. In principe zullen alle partijen die gegevens leveren zo’n verwerkingsovereenkomst met de ontvanger sluiten. Oosterbaan: “Denk daar goed over na. Er zijn twee belangrijke vragen: 1) Over hoeveel gegevens beschikken wij en 2) hoe gaan wij daar mee om. Na de 25 mei gaat er echt wat veranderen. Daarna moeten jullie je bestaande klanten om toestemming vragen voor de verwerking van gegevens en een verwerkingsovereenkomst maken. Een tip: ga die overeenkomst niet al te gedetailleerd beschrijven. Anders leg je jezelf teveel vast.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.