Het is zeer ongewenst dat de AFM en Kifid het oneens zijn over de berekening van de boeterente.
Dat schrijft Jeroen Wolfsen van Moneywise in een blog op hun website. Wolfsen: “Op 14 juli 2016 is een Europese richtlijn in het leven geroepen die consumenten duidelijkheid moet geven over de boeterente die een bank in rekening mag brengen als een klant een bestaande renteafspraak op zijn hypotheek wil openbreken als hij bijvoorbeeld zijn hypotheek wil oversluiten. Deze richtlijn, de Mortgage Credit Directive (MCD) is duidelijk: De vergoeding mag sinds 14 juli 2016 niet groter zijn dan het financiële nadeel dat aanbieders daardoor hebben door het aflossen van de hypotheek. Ook moeten aanbieders hun klanten duidelijk uitleggen hoe de vergoeding is berekend. Goed nieuws voor de consument, zou je zeggen. Een eerlijke en transparantie manier voor het berekenen van de boeterente die voor iedereen duidelijk is.”
Twee belangrijkste spelers
Helaas zijn volgens Wolfsen de twee belangrijkste spelers op dit gebied het oneens met elkaar. “De AFM zegt in haar leidraad over dit onderwerp: ‘Voor hypotheken die worden afgelost na 14 juli 2016 moeten banken rekening houden met de nieuwe manier van berekenen van boeterente, ook als de hypotheek is afgesloten voor 14 juli 2016’. Het Kifid heeft echter in twee recente uitspraken het tegenovergestelde gezegd: ‘De nieuwe manier voor het uitrekenen van boeterente geldt niet voor hypotheken die zijn afgesloten voor 14 juli 2016’.”
Lijnrecht tegenover elkaar
“De AFM en het Kifid staan dus lijnrecht tegenover elkaar in dit verhaal”, schrijft Wolfsen. “En dat maakt het wel heel bijzonder. Deze onduidelijkheid is zeer ongewenst en levert voor klanten duizenden euro’s verschil op in de hoogte van de te betalen boeterente. Het mag duidelijk zijn dat de manier waarop het Kifid hiernaar kijkt in het nadeel van de consument is. Het laatste woord is hier, wat mij betreft, dus nog niet over gezegd.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.