Advieskeuze: ‘Adviesreviews zijn geen nepreviews’

0

Op basis van eigen onderzoek concludeert Advieskeuze.nl dat 92,7% van de reviewgevers op het platform daadwerkelijk klant is van een financieel adviseur. De overige reviews werden gegeven door consumenten die bijvoorbeeld een oriëntatiegesprek hadden gehad.

Uit de analyse van de door Advieskeuze.nl geverifieerde reviews blijkt dat 71,3% van de klanten een combinatie van advies en het afsluiten van een financieel product bij de adviseur heeft afgenomen. Verder had 21,4% van de reviews betrekking op advies over de keuze of het afsluiten van een financieel product. De overige reviews werden gegeven naar aanleiding van een oriëntatiegesprek of het regelen van andere zaken.

Nepreviews

Advieskeuze.nl deed recent onderzoek onder 4.800 consumenten die een financieel adviseur een review hebben gegeven. Na iedere review werden een aantal vragen voorgelegd over de afname van diensten en producten bij de adviseur. Medeoprichter Christian Bouter: “Aanleiding voor het onderzoek was de berichtgeving in diverse landelijke media dat het kabinet het plaatsen of laten plaatsen van nepreviews gaat verbieden. Consumenten moeten met nieuwe wetgeving beter beschermd worden bij het maken van online keuzes en aankopen onder toezicht van de ACM.”

Aanpak valse beoordelingen

In 2022 komt er een verbod op het (laten) plaatsen bij webwinkels en digitale platforms van valse consumentenbeoordelingen. Bij zoekresultaten moet bovendien altijd duidelijk worden gemaakt dat het betaalde reclames betreft of dat er is betaald om een hogere plaatsing te krijgen. Webwinkels én online platforms krijgen daarnaast de verplichting om consumentenbeoordelingen eerst op echtheid te controleren, voordat deze mogen worden geplaatst als recensie of aanbeveling.

Dat staat in het Wetsvoorstel modernisering consumentenbescherming dat minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat vorige maand, mede namens minister Sander Dekker van Rechtsbescherming, naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Dezelfde regels moeten uiterlijk eind mei 2022 tegelijkertijd in de hele EU worden toegepast, zodat consumenten overal dezelfde bescherming hebben. De regels gelden ook bij het doen van online aankopen over de grens.

‘Geweldig nieuws voor de lobby’

Bouter noemt de resultaten dan ook “geweldig nieuws” voor de financiële branche. Wat hem betreft nemen de brancheorganisaties van onafhankelijk financieel adviseurs en de aanbieders van financiële producten de uitkomsten mee in hun lobby richting de politiek. “Gezamenlijk kunnen we ook verder onderzoek doen naar de mogelijke aanscherping van het Advieskeuze.nl reviewbeleid om het imago van de financiële branche te versterken”, aldus Bouter.

Adviesketens

Uit het onderzoek blijkt ook dat er vooral bij adviesketens vaker een review wordt gegeven na een oriëntatiegesprek. Bouter: “Daarnaast valt op dat er in de Randstad weer relatief minder oriëntatiegesprekken door financieel adviseurs worden gevoerd dan in de provincie. Wellicht is dit het gevolg van de oververhitte huizenmarkt. Consumenten in de Randstad komen hierdoor direct en concreet ter zake met een financieel adviseur.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.