Advies funderingsschade in afrondende fase

0

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) publiceert 29 februari zijn advies over de Nationale aanpak funderingsproblematiek. Een advies aan het nieuwe kabinet over hoe het Rijk samen met alle betrokken partijen tot een nationale aanpak kan komen die uitvoerbaar en rechtvaardig is.

Funderingsschade aan gebouwen is een groeiend en complex probleem. De exacte cijfers ontbreken nog, maar in potentie zouden 500.000 tot meer dan 1 miljoen woningen geraakt kunnen worden door de problematiek. Zowel in steden als in het landelijke gebied. Daarom heeft de demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Rli op 9 oktober 2023 (pdf), mede namens de demissionaire ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Infrastructuur en Waterstaat, verzocht om op korte termijn een advies uit te brengen. Ruim vier maanden later is het advies precies op tijd klaar. Minister De Jonge had de Rli namelijk tot uiterlijk 1 maart 2024 de tijd gegeven om het advies op te leveren.

De Rli brengt onder andere op basis van beschikbaar nationaal en internationaal onderzoek in kaart wat de aard en omvang is van de funderingsproblematiek in Nederland en hoe die zich in de komende decennia kan ontwikkelen als gevolg van bodemdaling en klimaatverandering. Ook specifieke risicogebieden worden in kaart gebracht door de Rli.

Nationale aanpak

Volgens de Rli wordt het funderingsproblematiek tot nu toe niet genoeg gezien, omdat het letterlijk onder de grond zit. Dit terwijl het niet alleen een technisch en financieel probleem is, maar ook een omvangrijk maatschappelijk probleem. Juist vanwege de persoonlijke problematiek die hierachter schuilgaat pleit de Rli er voor om te kiezen voor een doeltreffende nationale aanpak. De raad doet hiervoor eind deze maand concrete aanbevelingen aan het kabinet voor een nieuwe verantwoordelijkheidsverdeling tussen publieke en private partijen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.