AFM: ‘Adviseur kan proactiever informeren en adviseren’

0

Driekwart van de hypotheekbezitters maakt zich geen zorgen over een mogelijk overstromingsrisico. Daarnaast vindt tweederde de kans op funderingsproblemen te klein om bij stil te staan. Een kwart van hen verwacht zelfs dat de verzekeraar de kosten hiervan wel zal betalen, blijkt uit AFM-onderzoek.

Huiseigenaar ligt niet wakker van klimaatrisico’s

Meerdere rapportages wijzen uit dat de kans op funderings- en overstromingsschade toeneemt en dat heeft potentieel grote financiële gevolgen voor huiseigenaren. Naar schatting krijgen 1 miljoen woningen voor 2050 te maken met funderingsschade en dat risico is niet verzekerbaar. Het risico van overstromingsschade is dat slechts ten dele. Woningeigenaren moeten deze kosten dus grotendeels zelf dragen, maar zijn zich daarvan onvoldoende bewust. Dat blijkt uit de ‘Consumentenmonitor Hypotheekbezitters (pdf)’ van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Proactiever informeren en adviseren

Zdenka van Schaik, manager Lenen en Sparen bij de AFM: “Adviseurs en aanbieders kunnen een rol spelen bij klanten die mogelijk te maken krijgen met schade door klimaatverandering. Wij vinden het belangrijk dat consumenten in hoogrisicogebieden zich hiervan bewust worden en er in hun financiële planning rekening mee houden als zij een huis kopen of verbouwen.”

Daarnaast zouden adviseurs en aanbieders hun klanten volgens Van Schaik ook proactiever kunnen informeren en adviseren over de financiële mogelijkheden voor verduurzaming én de optie op een lagere hypotheekrente door extra aflossing. Ongeveer 1 op de 20 hypotheekbezitters geeft in het onderzoek aan in 2023 ooit door de hypotheekverstrekker of -adviseur te zijn benaderd om hun woning (verder) te verduurzamen. Dat is gelijk gebleven aan het onderzoek in 2022.

Hypotheekbezitters die verduurzaming overwogen maar er toch van afzagen noemen de materiaalkosten en een gebrek aan financiële middelen vaak als reden. Een meerderheid van de respondenten is echter niet bekend met de diverse subsidie- en financieringsmogelijkheden. Van de hypotheekbezitters die hun woning niet verduurzaamden maar dit wel overwogen, geeft ongeveer een derde aan die plannen nog steeds te hebben. “Hier zien we nog veel kansen liggen voor adviseurs en aanbieders”, aldus Van Schaik.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.