Verbond van Verzekeraars pleit voor funderingsdatabase

0

Het Verbond van Verzekeraars, dat al sinds 2020 pleit voor een nationaal plan voor funderingsschade, steunt de voorgestelde nationale aanpak funderingsschade, die de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) beschrijft in zijn advies ‘Goed gefundeerd’.

Al in 2020 heeft het Verbond in coalitie met Vereniging Eigen Huis, Aedes, KCAF en de Nederlandse Vereniging van Banken de noodklok geluid over het sluipende risico van funderingsschade waar veel Nederlandse woningeigenaren en woningcorporaties nu en in de toekomst door geraakt worden.

Verzekeraars dekken geen schade aan funderingen van een huis, omdat het niet gaat om een ‘onzeker voorval’. De schade is volgens het Verbond geen ‘onvoorziene gebeurtenis’ omdat deze is ontstaan door keuzes in het waterbeheer, zoals het handhaven van een lage grondwaterstand. De eigenaar van een pand heeft zelf echter geen invloed op het grondwaterpeil onder de woning, maar hij moet wel opdraaien voor de kosten van funderingsherstel en de schade aan muren en kozijnen.

Het Verbond: “Het is een enorme onverzekerde kostenpost (funderingsherstel ca. 1500-2000 euro per vierkante meter) en een ding is zeker: veel gebouweigenaren hebben daar het geld niet voor wat leidt tot veel stress en onzekerheid. We moeten inzetten op preventieve maatregelen om toekomstige schade te voorkomen. En op fondsen voor herstel van ontstane schade.”

Funderingsdatabase

Het Verbond is groot voorstander om een funderingsdatabase op te zetten. “Zo’n database is essentieel voor bijvoorbeeld de tijdlijn voor het subsidie- en leentraject. We roepen het nieuwe kabinet op om de tijdslijnen voor de aanbevelingen in lijn te brengen met de realisatie van de funderingsdatabase. De aanbevelingen dienen handelingsperspectief te bieden aan huiseigenaren, ook door zoveel mogelijk drempels weg te nemen. Zowel bij het inwinnen van informatie over funderingsschade, als bij een eerste onderzoek naar en de start van funderingsherstel. Het Verbond brengt graag haar expertise, kennis en ervaring in om te komen tot concrete oplossingen voor Nederlandse huiseigenaren.”

Aanpak funderingsschade vereist een nationale aanpak

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.