Adfiz luidt noodklok: ‘Verzekeraar kiest de makkelijke weg’

0

‘Verzekeraars zetten risicovolle beroepen massaal buiten de deur’, kopt het FD vanmorgen. De krant stelt op basis van diverse gesprekken vast dat verzekeraars dit doen vanwege de hogere buffers die zij moeten aanhouden als gevolg van de strengere kapitaaleisen.

‘Ze hebben alles wat niet winstgevend voor hen is eruit gegooid’

Taxichauffeurs, veehouders, dakdekkers en verloskundigen. Steeds meer beroepsgroepen kunnen nauwelijks nog een schade- of aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Maar ook aanbieders van bandenopslag, autoverhuurbedrijven en recyclebedrijven zijn volgens de krant de dupe. “Het wordt nu zo nijpend, dat het tijd is om de noodklok te luiden”, citeert het FD Enno Wiertsema, directeur Adfiz. Ron Gardenier van de NVGA noemt deze ontwikkeling ‘heel slecht voor de BV Nederland’. Solidariteit was volgens hem ooit het fundament van de verzekeringssector, ‘maar dat is nu aan het vervagen’.

De makkelijke weg

Het Verbond van Verzekeraars erkent desgevraagd dat sommige beroepsgroepen lastig verzekerbaar zijn. Maar in een gezonde markt is er nu eenmaal concurrentie, ook voor de consument. Wiertsema stelt dat verzekeraars met name in het afgelopen jaar alles eruit hebben gegooid wat niet winstgevend voor hen is. “Iedereen kiest de makkelijke weg”, zegt Wiertsema.

Tien beroepsgroepen

Volgens Adfiz en de NVGA zijn de verzekeraars die de ‘risicovolle’ beroepen nog wel willen verzekeren ‘mono- of oligopolisten’ geworden, met premie-eisen die de polis onbetaalbaar maken. Zij stellen vast dat verzekeren inmiddels nagenoeg onbetaalbaar is geworden voor zeker tien beroepsgroepen. Het treft branches met een hoge schadefrequentie aan voertuigen (taxi’s, wagenparken en veevervoer) en branches met incidentele, maar zeer kostbare schades, bijvoorbeeld vanwege brand of aansprakelijkheid (recyclebedrijven, veehouderijen, saunaresorts, bandenopslagbedrijven, dakdekkers en verloskundigen).

Kamervragen

VVD Tweede Kamerlid Roald van der Linde heeft de minister van Financiën vragen over het massaal uitsluiten van risicovolle beroepen door verzekeraars gesteld. “Als dit de invloed van Solvency II is, moeten we daar op tijd bij zijn.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.