Adfiz en OvFD: Ruimere financiering voor starter

0

Adfiz en OvFD willen dat de kosten koper door starters meegefinancierd kunnen worden en de mogelijkheden om te kunnen schenken bij de aankoop van een huis flexibeler worden. Een position paper met deze boodschap is door de brancheorganisaties aan de Tweede Kamer aangeboden.

Volgens de brancheorganisaties vergroot het meefinancieren van de kosten koper boven de LTV vanwege de verplichte aflossing niet noemenswaardig het risico op restschuld. Het voorkomt volgens hen juist een verschuiving naar het duurdere consumptief meefinancieren van de hypotheekkosten. Een dergelijke regeling zou dan als een soort tijdelijke crisismaatregel kunnen gelden tot er meer (betaalbaar) woningaanbod is voor starters. Adfiz en de OvFD stellen voor om via de Starterslening een oplossing te vinden voor het overbruggen van 100% LTV met het bedrag ter hoogte van de kosten koper. Dan moet de Starterslening die nu per gemeente kan verschillen wel weer een landelijk karakter krijgen, vinden zij.

Met deze ingrepen denken Adfiz en OvFD starters op de woningmarkt op korte termijn te kunnen helpen. “Vanaf volgend jaar mag je nog 100% van de woningwaarde financieren. Bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, notaris en advies moeten met eigen spaargeld betaald worden. Het CPB heeft berekend dat je volgend jaar als starter tot 12.000 euro eigen geld moet meenemen voor de koop van je huis. Dan moet je nog inrichten en liefst een gezonde buffer overhouden. Dat is erg veel gevraagd van starters. Teveel blijkt in de praktijk.”

Schenking uitsmeren

Ook flexibilisering van de mogelijkheden om te schenken moet bijdragen aan een verbetering van de positie van starters. “Op dit moment geldt een eenmalige schenkingsvrijstelling van 100.000 euro voor een woning. Door meer ruimte te bieden deze schenking over meerdere jaren te spreiden bied je een grote groep ouders de mogelijkheid hun kinderen te helpen bij de aankoop van een woning”, aldus OvFD en Adfiz in de position paper. De startersproblematiek staat aankomende woensdag in Den Haag op de olitieke agenda.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.