Actiever wijzen op nabestaandenvoorziening

0

Volgens TAF directeur Nicole Hollander ligt er door de versobering van de Anw en het nabestaandenpensioen een steeds grotere verantwoordelijkheid bij het individu voor een adequate nabestaandenvoorziening.

Voor het intermediair een uitgelezen kans om de consument bewuster te maken van de financiële risico’s bij overlijden en het maken van weloverwogen keuzes daaromtrent. Hollander: “Veel Nederlanders hebben een financieel probleem als de partner overlijdt. Vooral als dit gebeurd vóór de pensioendatum, is de inkomensterugval voor de achterblijvers vaak heel ingrijpend. Door versobering van de Anw, komt op dit moment circa driekwart van de weduwen en weduwnaars onder de 65 jaar niet in aanmerking voor een Anw-uitkering van de overheid.”

Weet wat je hebt

Volgens haar wordt dit Anw-hiaat in de meeste pensioenregelingen niet gecompenseerd. “Daarnaast zijn er steeds meer nabestaandenpensioenen op risicobasis verzekerd door de werkgever. Daarbij krijgen nabestaanden alleen een uitkering als de partner nog in dienst is bij deze werkgever. Als je van baan wisselt of start als zelfstandige kan er een fors tekort aan nabestaandenpensioen ontstaan. Is het in deze tijd, waarin het niet langer vanzelfsprekend is dat mensen hun hele leven bij dezelfde werkgever én partner blijven, nog logisch om de verantwoordelijkheid voor een adequaat nabestaandenpensioen bij de overheid of een collectief pensioenfonds neer te leggen? Ik denk van niet. Het is beter om zelf maatregelen nemen om inkomensverlies als gevolg van overlijden van een partner op te vangen.”

Inzicht ontbreekt

Door alle veranderingen en de diversiteit aan pensioenregelingen hebben de meeste mensen volgens Hollander echter geen idee hoe hun nabestaandenpensioen eruit ziet. Het intermediair kan hen helpen dit inzicht te krijgen. “De adviseur kan helpen door de klant inzicht te geven in de financiële situatie na overlijden. Op basis hiervan kan worden geadviseerd of er een voorziening moet worden getroffen en welke. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende gezinssamenstellingen te bedenken, dat standaard oplossingen vaak niet meer werken.”

Productaanpassing

De oproep van Hollander komt niet zonder reden. TAF heeft vandaag de tarieven van de Nabestaandenverzekering aangescherpt en achter de schermen zijn verbeteringen doorgevoerd in de processen. Zo is het nu mogelijk om de Nabestaandenverzekering volledig digitaal aan te vragen via de TAF-rekentool, inclusief acceptatie via een online gezondheidsverklaring. Als er geen bijzonderheden zijn, wordt de polis direct afgegeven. De TAF Nabestaandenverzekering keert maandelijks een netto bedrag uit aan de nabestaanden bij overlijden van de verzekerde tijdens de looptijd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.