‘Aantal hypotheekverstrekkers blijft groeien’

0

Door de opkomst na de crisis van niet-bancaire hypotheekverstrekkers zoals verzekeraars, pensioenfondsen en beleggingsinstellingen is het hypothekenlandschap meer divers geworden. Gezien de verwachting dat de hypotheekverstrekking de komende jaren nog fors zal groeien, door verlengingen en stijging van de huizenprijzen, vervullen de nieuwe aanbieders een belangrijke rol.

Dat schrijft De Hypotheekshop. “Inmiddels zijn er bijna veertig verschillende geldverstrekkers actief in Nederland, die elk een eigen deel van de hypotheekmarkt bedienen. Onderstaande marktscan van hypotheken zonder NHG (dit jaar waarschijnlijk 65% van de nieuwe hypotheken) toont het segment waarop de financiers zich richten. Daarbij is gekeken naar ‘rentevaste periode’ en ‘hoogte van de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde’.”

Basishypotheken

Bij hypotheken zonder NHG wordt het grootste deel van de hypotheekaanvragen op dit ogenblik gevormd door basishypotheken (oversluiters, aankoop met inbreng van overwaarde). In dat segment blijken dan ook de meeste aanbieders actief. Opmerkelijk genoeg richten geldverstrekkers zich niet specifiek op tophypotheken met een korte renteduur, wat het kleinste marktdeel is. Consumenten zetten de rente over het algemeen langer vast als de verstrekking hoger is. Uit het overzicht blijkt verder duidelijk de natuurlijke verdeling tussen banken (korte rentes) en regiepartijen (lange rentes).

Drie segmenten

Pensioenfondsen (via regiepartijen als Munt, Syntrus, Aegon, Philips) en buitenlandse banken (Argenta, Lloyds) hebben een voorkeur voor lage verstrekkingen en lange renteperioden. Partijen als NN, Vista en ASR kiezen juist voor de hogere verstrekkingen, mogelijk vanwege het wat hogere rendement. Verzekeraars (Woonfonds, Centraal Beheer, Allianz, Aegon, NN, ASR) zijn in alle drie de segmenten vertegenwoordigd. Tot slot richten bijna alle Nederlandse banken zich op de basishypotheken met een korte renteperiode. Het lijkt daarbij of de grootbanken en hun labels in elkaars vaarwater zitten. Dat is echter schijn: zowel ABN Amro als Rabobank zijn meer gericht op maatwerkaanvragen dan de labels Florius, Moneyou en Obvion.

Mogelijke nieuwe geldverstrekkers

“De afgelopen jaren kwamen toetreders uit de hoek van de lange rentes. Door de groeiende hypotheekmarkt en nieuwe markten als verhuur- en overwaardehypotheken, zullen ook de komende jaren nieuwe financiers interesse tonen. Voor dit jaar zijn al weer enkele nieuwe labels aangekondigd. Mogelijk dat door het toenemende aandeel basishypotheken ook buitenlandse banken worden aangetrokken, zoals in het verleden het Franse BNP Paribas. Zij zijn momenteel ondervertegenwoordigd”, aldus De Hypotheekshop.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.