Aanpak IBL-incidenten reden vertrek commissarissen HDN

0

Martin Keegstra, Christian Dijkhof en Michel van den Akker treden terug als commissaris van HDN. Een verschil van inzicht over de aanpak van de twee incidenten met de IBL-rekentool die eerder dit jaar aan het licht kwamen, is de belangrijkste reden voor hun vertrek.

HDN heeft begin dit jaar twee keer melding moeten doen van een grote fout in de rekentool voor de inkomensbepaling loondienst (IBL). De eerste keer bleek het te gaan om de fiscale bijtelling van klanten met een lease-auto, die ten onrechte niet in mindering zijn gebracht op het toetsinkomen. De gevolgen van deze fout voor de klant kunnen groot zijn, omdat er maar liefs ruim vijf maanden lang een te hoog toetsinkomen is afgegeven door de IBL-rekentool.

Niet lang nadat deze fout boven tafel was gekomen moest HDN opnieuw aan de noodrem trekken. Door een niet ingevuld veld op het UWV-verzekeringsbericht werd sinds de eerste loonstrook over januari 2021 geen contractvorm meer meegegeven. Als de contractvorm niet bekend is, gaat de IBL-rekentool ervan uit dat er geen sprake is van een vast contract en worden er stringentere regels toegepast dan wanneer er wel sprake is van een vast contract. In overleg met de IBL-stakeholders werd vervolgens besloten om de IBL-rekentool tot nader order niet meer beschikbaar te stellen voor nieuwe aanvragen met het UWV-verzekeringsbericht.

Kritische geluiden

Al snel waren er kritische geluiden te horen over de aanpak van deze incidenten met de IBL-rekentool. Die kritiek lag nogal gevoelig en werd meestal dan ook off-the-record geuit. HDN Commissaris Martin Keegstra was hierop een uitzondering. Hij schreef voor de maarteditie van InFinance een ‘stevige’ column. “Ik uit al een geruime tijd mijn zorg dat door de wijze waarop de branche momenteel brondata inzet voor het hypotheekadvies, dit bij het beoordelen van een hypotheekaanvraag wel eens tot onacceptabele risico’s kan leiden. Mijn zorg werd tot voor kort weggewuifd.”

De twee incidenten maakten voor de buitenwereld duidelijk dat de IBL-databronnen die worden gebruikt, zaken kunnen aanpassen zonder de verplichting om die aanpassing te delen met HDN. In zijn column schrijft Keegstra ook hierover zijn verbazing van zich af. “De eenvoudige les die we hieruit kunnen trekken is dat zonder duidelijke contractuele afspraken, gebruikers aan de goden zijn overgeleverd in de hoop dat er voldoende controlemechanismen aanwezig zijn om eventuele wijzigingen tijdig te constateren.”

Organisaties blijven bij HDN

Naast het verschil van inzicht over de aanpak van de incidenten met de IBL-rekentool, vinden de opgestapte commissarissen ook dat in de huidige governance van HDN, het RvC-lidmaatschap in de nasleep van deze incidenten hen belemmert in het uitoefenen van hun dagelijkse werkzaamheden.

HDN benadrukt dat de deelname van de organisaties die de opgestapte commissarissen Dijkhof (OvFD), Keegstra (Romeo Financiële Diensten) en Van den Akker (De Hypotheker) vertegenwoordigden, aan de huidige en toekomstige werkgroepen en adviesorganen van HDN gehandhaafd blijft.

Vijf commissarissen gaan door

De andere vijf RvC-leden hebben tijdens de vergadering van de Raad van Commissarissen op 24 maart aangegeven dat zij hun taken blijven uitvoeren. De RvC van HDN bestaat nu nog uit Jan van Baars (voorzitter RvC), Karin Polman (namens Florius), Monique Sueters (namens Nationale-Nederlanden), Ronald Touwslager (namens Argenta) en Matthijs Hofstede (namens Aegon).

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.