a.s.r. blijft op overnamepad

0

Ook dit jaar kunnen we rekening houden met nieuwe overnames door a.s.r. Bestuursvoorzitter Jos Baeten: “We houden belangstelling voor groei door de overname van kleine en middelgrote overnames. Onze sterke kapitaalspositie geeft hiervoor voldoende ruimte.”

Vandaag publiceerde a.s.r. de jaarcijfers over 2019. Baeten: “Een goed jaar en ik ben trots op de resultaten die we hebben gerealiseerd. Ons operationeel resultaat van 858 miljoen euro is aanzienlijk hoger dan in 2018 en het operationele rendement op het eigen vermogen is met 15% ruim boven onze doelstelling.” 2020 is bij voorbaat al een bijzonder jaar omdat de maatschappij haar 300-jarig bestaan viert.

a.s.r. nam in 2019 Loyalis en Veherex over en nam een groter belang in HumanTotalCare. Ook introduceerde het a.s.r. Vitality programma voor een gezonder en vitaler te leven.

Schade

In het segment Schade stijgt het operationeel resultaat van a.s.r. met 58,5% tot 226 miljoen euro. De performance verbeterde in alle productlijnen die a.s.r. in dit segment voert. De vergelijking met 2018 valt gunstig uit, omdat in dat jaar sprake was van een hoge schadelast als gevolg van de extreme januaristorm. In 2019 was de schadelast juist relatief laag. Daarnaast zit in 2019 ook het resultaat van het vorige jaar overgenomen Loyalis verwerkt.

Volgens Baeten wordt de winstgevende groei gerealiseerd door een juiste focus op goed vakmanschap, klantgerichte dienstverlening en kostenbeheersing. “Dat zien we terug in een sterke combined ratio van 93,5% bij een organische groei van de bruto geschreven premies van 4,0% voor P&C en AOV gezamenlijk. Inclusief overnames groeien de bruto geschreven premies met 5,9% in 2019.”

Sterke speler in DC markt

In het segment Leven leidt met name de hogere investment marge, inclusief de bijdrage van acquisities, tot een 3,7% stijging van het operationeel resultaat. De bruto geschreven premies van het WerknemersPensioen zijn toegenomen met ruim 50%, waarmee a.s.r. volgens Baeten een sterke positie op de DC markt verworven heeft. Samen met de premies van Loyalis compenseert dit volgens hem de daling van premies van Individueel Leven en Pensioen DB. Het belegd vermogen dat aan het WerknemersPensioen is gerelateerd steeg 91% naar circa 1.291 miljoen euro.

Migratie levenportefeuilles

Met enige trots laat Baeten weten dat de migratie van meer dan 800.000 Individueel leven polissen naar een platform met een variabele kostenstructuur, eind 2019 succesvol is afgerond. “Hiermee zijn negen levenportefeuilles naar één systeem gebracht. De migratie zorgt voor een efficiencyverbetering, een kostenbesparing en verdere verbetering van de dienstverlening aan klanten en is bewijs van het vermogen van a.s.r. om grote en complexe processen volgens de gestelde doelstellingen af te ronden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.