Figlo maakt beleggingskeuzes realistisch inzichtelijk

0

Figlo heeft de scenariogenerator van Finbotx geïntegreerd in zijn financial-planningsoftware. Met deze plug-in rekenmodule kan het bedrijf een geïntegreerde financial planning en scenario-analyse aanbieden op basis van de meest recente academische inzichten. De gebruiker kan hiermee de effecten van beleggingskeuzes op realistische wijze inzichtelijk maken.

Finbotx is een Nederlandse Fintech. Het bedrijf ontwikkelde samen met de VU in Amsterdam passende financiële modellen om beleggingsrendementen en risico’s zo realistisch mogelijk weer te geven. Het op realistische wijze projecteren van verschillende beleggingsscenario’s is volgens Figlo essentieel geworden nu steeds meer particulieren zelf (een deel van) hun pensioenvoorziening moeten regelen. Maar ook de lage rentes zorgen ervoor dat veel particulieren zich op de beleggingsmarkt begeven.

Marcel Slokkers, productmanager Figlo: “Mede gevoed door regelgeving zoals MIFID II en de Wet Verbeterde Premieregeling wint het gebruik van scenario-analyses voor het projecteren van beleggingsresultaten sterk aan populariteit. Nu het aantal particuliere beleggers toeneemt, krijgen in navolging van banken en vermogensbeheerders ook veel pensioenaanbieders en verzekeraars met de zorgplicht van de AFM te maken. Het realistisch projecteren van beleggingsrendementen is echter niet eenvoudig en vereist hoogwaardige kwantitatieve modellen.”

Realistischer

Er is binnen het financieel advies veel aandacht voor het gedetailleerd in kaart brengen van alle huidige en toekomstige inkomsten en uitgaven. Maar wanneer het vervolgens om beleggen gaat, kan veel van die gedetailleerde planning volgens de softwareleverancier weer teniet worden gedaan als de gehanteerde projectiemethodes niet stroken met de realiteit. Slokkers: “Er wordt bijvoorbeeld vaak met een enkel verwacht rendement en een standaarddeviatie gewerkt. Dit soort projecties komen alleen niet overeen met het gedrag van financiële markten zoals dat daadwerkelijk wordt geobserveerd, en ze onderschatten vaak het daadwerkelijke risico. Door realistische beleggingsscenario’s te gebruiken binnen de cashflowanalyse uit onze financial software, worden de effecten van beleggingskeuzes inzichtelijk gemaakt. Daarmee bieden we de klant beter inzicht in het verband tussen risico en rendement van zijn beleggingsportefeuille en in de haalbaarheid van zijn doelen.”

Te rooskleurig

Alexander van Haastrecht is medeoprichter van Finbotx en universitair docent Financieel Risicomanagement aan de VU in Amsterdam. Hij stelt dat een goed scenariomodel voorwaarts geprojecteerde scenario’s creëert, die vergelijkbare karakteristieken hebben als het historisch geobserveerde gedrag van de betreffende beleggingsportefeuille. Van Haastrecht is dan ook van mening dat de gebruikte historische rendementen van beleggingen niet normaal verdeeld zijn. “Verliezen op aandelen en obligatie portefeuilles komen helaas vaker voor en zijn groter dan je op basis van een normale verdeling zou verwachten. Een model dat hier geen rekening mee houdt, geeft dus een te rooskleurig beeld. Ook worden markten met enige regelmaat getroffen door een schok (crash). Gedurende zo’n schok zie je vaak dat het voordeel van spreiding over verschillende beleggingscategorieën minder effectief is dan men zou verwachten.Eigenlijk gaan alle risicovolle beleggingen naar beneden als de paniek uitbreekt, zoals we bijvoorbeeld hebben gezien tijdens de kredietcrisis in 2008.

De uitdaging bij het bouwen van een model is altijd om de gedragingen van alle beleggingscategorieën die het model ondersteunen waarheidsgetrouw weer te geven; niet alleen de beleggingscategorie op zichzelf, maar ook het gedrag onderling, dus de correlatie en de verandering daarin onder verschillende omstandigheden dient waarheidsgetrouw te zijn.”

Transparant

Finbotx geeft volledige inzage in hoe het model is opgebouwd en welke aannames en keuzes er worden gemaakt. Tevens is het model door een onafhankelijke derde partij ge-audit. Het kan geïntegreerd worden met verschillende applicaties; bijvoorbeeld de geavanceerde cashflowanalyse van Figlo. Ook pensioenproducten met een variabele uitkering kunnen berekend worden door de actuariële module van Figlo te combineren met de scenarioanalyse van Finbotx.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.