‘2021 opnieuw een jaar met voornamelijk rentedalingen’

0

Net als voorgaande jaren waren het weer vooral renteverlagingen die plaatsvonden bij dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS). In 2021 waren er slechts vijf renteverhogingen, hetzelfde aantal als in 2020. De verhogingen betroffen producten van buitenlandse aanbieders. Vergeleken met eind 2020 is de gemiddelde rente voor DOS nog weer wat verder richting het nulpunt gekropen. Wat betreft het aantal rentewijzigingen zijn weinig veranderingen zichtbaar bij DOS.

Dat blijkt uit de Spaarrente Barometer Q4 van MoneyView. “Op 1 januari 2022 is het gemiddelde rentetarief 0,05%, een kwart lager dan een jaar eerder. De hoogste verkrijgbare spaarrente is afkomstig van de Estse Bigbank. Bij Flexibel Sparen wordt een rente geboden van 0,30%. Het zijn voornamelijk de buitenlandse aanbieders die nog enigszins rente vergoeden op DOS. Acht van de tien hoogste rentetarieven komen bij buitenlandse aanbieders of banken met een buitenlandse achtergrond vandaan”, zeggen de onderzoekers van MoneyView.

Negatief rentetarief

Minder dan de helft van de 40 DOS heeft een rentetarief dat hoger is dan 0,01%. Vergeleken met vorig jaar is er één DOS bijgekomen waarbij helemaal geen rente meer wordt vergoed. Dit brengt het totaal op acht producten zonder rentevergoeding bij een saldo van 10.000 euro. Het aantal producten waarbij een negatieve rente wordt gerekend als het saldo boven 100.000 euro uitkomt, is inmiddels opgelopen tot 12.

Weinig rentewijzigingen

Vergeleken met 2020 hebben er in 2021 weer net iets meer rentewijzigingen plaatsgevonden, met name in het derde kwartaal van het jaar. In het laatste kwartaal is echter een enorme dip in het aantal rentewijzigingen. Sinds MoneyView begonnen is met het vastleggen van deze gegevens, zijn er nog nooit zo weinig (8) rentewijzigingen geregistreerd in een kwartaal. Dat er maar zo weinig wijzigingen zijn, wordt grotendeels verklaard door het feit dat de rentetarieven al zeer laag staan en er weinig ruimte wordt gezien voor verhogingen.

Deposito’s

De gemiddelde rente is bij deposito’s met looptijden van één tot en met tien jaar gedurende 2021 hoofdzakelijk gedaald. Deze daling loopt uiteen van iets meer dan 10% tot bijna 60%. Alleen bij de looptijden drie, vier en vijf jaar is een beperkte stijging van het gemiddelde zichtbaar. De hoogst verkrijgbare spaarrente bij een looptijd van 1 jaar (0,70%) wordt momenteel aangeboden door de Letse Rietumu Bank. Met een rente van 1,25% voor een looptijd van 5 jaar is de Estse Bigbank Spaardeposito het spaarproduct met de hoogste rente. Tot slot wordt bij een looptijd van 10 jaar de hoogste rente vergoed door zowel de Estse Bigbank als de Italiaanse CiviBank, namelijk 1,50%.

Historisch

MoneyView: “Bij deposito’s met een looptijd van 1, 5 en 10 jaar zijn er historisch weinig rentewijzigingen geweest. Tellen we het aantal wijzigingen van alle kwartalen van afgelopen jaar bij elkaar op, dan gaat het om exact 100 wijzigingen. In de tien jaar ervoor waren meer dan 200 wijzigingen per jaar niet ongebruikelijk. Bij de lange termijndeposito’s (LTD’s) gaat het overigens niet alleen om verlagingen. Van de 100 wijzigingen betrof het in bijna een kwart van de gevallen een verhoging. Al deze verhogingen vonden overigens plaats bij aanbieders van buitenlandse komaf of met buitenlandse roots. In het overgrote deel van de gevallen (21 van de 24) werden de producten aangeboden door (banken)platform Raisin.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.