10% vertrouwt pensioenfonds helemaal niet

0

Meer dan de helft van de werknemers (55%) heeft weinig of zelfs helemaal geen vertrouwen in hun pensioenfonds of pensioenverzekeraar. Vooral laagopgeleide werknemers en werknemers tussen de 35 en 45 jaar hebben weinig vertrouwen in hun pensioenaanbieder en zijn relatief vaak bezorgd dat hun inkomen op latere leeftijd niet genoeg zal zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Begin 2012  meldde 46% van de werknemers die via hun werkgever pensioen opbouwen, niet zo veel vertrouwen te hebben in het eigen pensioenfonds, 9% had zelfs helemaal geen vertrouwen hierin. Slechts 3% zegt heel veel vertrouwen te hebben in hun pensioenaanbieder. Ongeveer 8% weet het niet.

Laagopgeleide werknemers geven vaker dan hoogopgeleide werknemers aan niet veel vertrouwen te hebben in hun pensioenfonds of pensioenverzekeraar: 60 tegenover 51%. Ook werknemers tussen de 35 en 45 jaar zeggen dikwijls weinig vertrouwen te hebben in hun pensioenaanbieder in vergelijking met werknemers in andere leeftijdsgroepen. Een betrekkelijk groot deel van de jongste werknemers – 17% – heeft hierover geen mening.

Het vertrouwen in het eigen pensioenfonds hangt samen met zorgen over het inkomen op latere leeftijd. Bijna 20% van de werknemers die geen vertrouwen hebben in hun pensioenfonds of -verzekeraar, geeft aan zeer bezorgd te zijn dat hun inkomen op latere leeftijd niet genoeg zal zijn. Bij de werknemers die hun pensioenaanbieder wel vertrouwen, is dit 4%. Van hen maakt 30% zich helemaal geen zorgen over de oude dag, tegen 13% van de werknemers die hun pensioenaanbieder niet vertrouwt. Deze resultaten veranderen nauwelijks wanneer rekening gehouden wordt met verschillen in leeftijd, opleiding en inkomen tussen de werknemers die geen en wel vertrouwen hebben.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.