De ware schat is niet wat je bezit, het is wat je geeft

0

“Het is mijn stellige overtuiging dat jij als adviseur een belangrijke rol hebt in het activeren van consumenten op het thema duurzaamheid”, aldus Turhan Özgüner, voorzitter van de NVHP.

“Dat is wat je geeft: inspiratie en advies!”

Een jaar geleden voorspelde ik op deze plek in mijn column ‘Annus Veritatis’ dat 2023 het jaar van de waarheid zou worden. Dat bleek juist: de woningmarkt is volop in beweging: meer starters en veel minder verhogers bij een stijgende rente hebben ertoe geleid dat de verdiensten voor adviseurs zo goed als zijn gehalveerd. Hierdoor ontstaan nieuwe kansen, maar zeker ook risico’s.

In 2023 heb ik adviseurs hun dienstverlening zien verbreden, actiever hun bestaande klanten zien benaderen en kosten zien verlagen, maar vooral ook adviseurs hun activiteiten zien overdragen.

Vorig jaar sprak ik op deze plek ook mijn vertrouwen uit over de toegevoegde waarde van persoonlijk advies voor consumenten, nu en in de toekomst. Celaleddin Rumi (filosoof en dichter 1207-1273) kan ons als adviseurs, 750 jaar na zijn overlijden inspireren met zijn quote: “De ware schat is niet wat je bezit, het is wat je geeft”.

Kans

Het is mijn stellige overtuiging dat jij als adviseur een belangrijke rol hebt in het activeren van consumenten op het thema duurzaamheid. Met de woningvoorraad die wij als branche vertegenwoordigen kunnen we op dat thema een grote stap zetten en écht impact maken bij consumenten. Mooi is dat uit klantonderzoek steeds weer blijkt dat consumenten dit ook van adviseurs verwachten. Inmiddels lopen mensen in woningen met lagere labels het risico op verlies bij verkoop. Kortom, hier is werk aan de winkel voor de adviseur. Klanten weten vaak niet goed waar te beginnen. En dan ben jij aan zet.

Vanuit de NVHP zie ik het ook als onze taak om alle drempels weg te nemen bij adviseurs, aanbieders, opleiders en automatiseerders om dit onderwerp te bespreken. Gelukkig hebben we de meeste drempels in beeld en gaan we hiermee aan de slag.

Fraude en onderbemiddeling

Met de terugvallende verdiensten ontstaan ook risico’s. In de afgelopen maanden zijn meerdere adviseurs geconfronteerd met fraudegevallen en onderbemiddeling. In de meeste gevallen hadden deze adviseurs de consument in kwestie zelfs nog nooit gezien en gesproken. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: laat je niet in met deze praktijken want de gevolgen zijn verstrekkend; niet alleen voor jezelf maar ook voor de klant die een woonwens wil realiseren.

De NVHP heeft de afgelopen tijd verschillende activiteiten georganiseerd om de bewustwording op het gebied van fraude en onderbemiddeling te vergroten. Ook aanbieders nemen hun verantwoordelijkheid en proberen via diverse communicatiekanalen adviseurs te waarschuwen zich niet in te laten met louche praktijken.

Doe je dat wel en komt de geldverstrekker erachter, dan is de kans groot dat je aanstelling direct wordt beëindigd. De woorden van Rumi sluiten ook hierop naadloos aan. Laat je niet verleiden voor (korte termijn) winst of bezit, maar geef je klanten advies dat ertoe doet.

2024

Voor 2024 liggen er weer veel veranderingen in het verschiet. In de eerste plaats wordt het energielabel van grote invloed op het maximale hypotheekbedrag. In de tweede plaats omdat een nieuwe regering ongetwijfeld ook andere plannen voor de woningmarkt zal ontvouwen.

Genoeg momenten dus waarop wij als specialisten consumenten volop kunnen helpen om hun woonwens te realiseren en met thema’s als duurzaamheid aan de slag te gaan. Dat is wat je geeft: inspiratie en advies! Vanuit de NVHP zullen we adviseurs blijven helpen en inspireren om het elke dag weer een beetje beter te kunnen doen voor hun klanten.

Deze expertcolumn werd eerder gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2024

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Turhan Özgüner

Turhan Özgüner is voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP).