‘Breng de ORV ter sprake om claims te voorkomen’

1

Financieel adviseurs zouden tijdens het hypotheektraject extra aandacht moeten besteden aan de overlijdensrisicoverzekering (ORV) om claims te voorkomen. Daarvoor waarschuwt levensverzekeraar Scildon.

In grote delen van Nederland is de vraag naar koopwoningen groter dan het aanbod. In reactie hierop worden steeds meer woningen boven de vraagprijs verkocht. Snelheid van handelen is cruciaal. Hierdoor vinden steeds meer transacties plaats zonder dat de koper een financieringsvoorbehoud bedingt. Een recent onderzoek door Bureau DFO onder hypotheekadviseurs, toont aan dat circa de helft van de hypotheekadviseurs het aantal kooptransacties zonder financieringsvoorbehoud ziet stijgen.

Ook zijn de gevolgen van overlijden vaak niet verzekerd. Minder dan de helft van de financieel adviseurs ziet meerwaarde in het afsluiten van een ORV tijdens een adviesgesprek.

“De ervaring leert dat consumenten die bezig zijn met de aankoop van hun woning zelden oog hebben voor het overlijdensrisico”, aldus Michel Van Dam, commercieel directeur Scildon. “Het gaat daarbij om het risico van overlijden tijdens of kort na het aangaan van de koopovereenkomst. Juist omdat iedereen in het vak ervaart dat consumenten geen oog hebben voor dit risico, is de overlijdensrisicoverzekering een echt adviesproduct”.

Beroepsaansprakelijkheid

Volgens Van Dam verandert niet alleen de techniek, maar daarmee ook de beroepsaansprakelijkheid. “De digitale ontwikkelingen gaan heel snel. Scildon heeft het met de door haar recent geïntroduceerde Hypotheek ORV mogelijk gemaakt dat een financieel adviseur nog tijdens het adviesgesprek een overlijdensrisicoverzekering voor de consument tot stand kan brengen. Het gaat dan niet om een voorlopige dekking maar om een direct ingaand contract. Alle gebeurtenissen die na het adviesgesprek zouden kunnen plaatsvinden, hebben dan geen invloed meer op de vraag of de klant nog een overlijdensrisicoverzekering kan afsluiten. Uit het onderzoek van DFO blijkt dat 95% van de adviseurs snelheid en gemak (zeer) belangrijke factoren vindt in het aanvraagproces van een overlijdensrisicoverzekering. Met de introductie van deze Scildon Hypotheek ORV is versnelling van het hypotheek- en aankoopproces mogelijk gemaakt.”

“Voor de klant ontstaat hiermee de mogelijkheid om op eenvoudige wijze en tegen lage kosten snel financiële zekerheid te krijgen. Indien een adviseur de klant tijdens het adviesgesprek niet attendeert op het belang van een verzekering, zal bij voortijdig overlijden de vraag op tafel komen waarom de adviseur niet tijdens het adviesgesprek de klant heeft gewezen op de mogelijkheid om dit risico af te dekken. Wij raden adviseurs daarom aan om tijdens het adviesgesprek nadrukkelijk het overlijdensrisico aan de orde te blijven stellen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

  • Wouter

    Wij hebben met verzekeraars en branche organisaties de Hypotheekmaand geïntroduceerd waarbij consumenten vergelijkingen kunnen maken en in contact kunnen komen met adviseurs:

    https://www.hypotheekmaand.nl