Een kwart meer pensioen, zonder iets te doen

0

Moneywise onderzocht wat de gestegen rente betekent voor de pensioenuitkering. Wie een pensioenkapitaal heeft opgebouwd op basis van een beschikbare premieregeling ontvangt bij pensionering momenteel minimaal 25% méér pensioen dan een half jaar geleden.

Wie een pensioenkapitaal heeft opgebouwd op basis van deze DC-regeling moet zelf pensioen aankopen bij een verzekeraar. De hoogte van dat pensioen is afhankelijk van de rentestand van dat moment (de rekenrente).

Moneywise vergeleek de pensioenuitkeringen voor mensen die in januari 2022 met pensioen gingen en mensen die in juli 2022 met pensioen gaan. En dat levert grote verschillen op. Met hetzelfde gespaarde pensioenkapitaal kan men nu een levenslange uitkering krijgen die minimaal 25% hoger is. Bij een gemiddelde levensverwachting van 20 tot 25 jaar kan het verschil oplopen tot vele tienduizenden euro’s meer pensioen.

Shoppen met pensioen loont

De rekenrente is net als de rente voor hypotheken de laatste maanden hard gestegen. In december 2021 was de rekenrente waar verzekeraars mee rekenen nog negatief. Nu ligt deze rond de 2%. Een stijging van de rekenrente van zo’n 2% levert voor pensioengerechtigden minimaal 25% meer pensioen op.

“Omdat de rente nog steeds stijgende is, doet iedereen die binnenkort een vrijkomend pensioen heeft er goed aan om pensioenverzekeraars te vergelijken”, aldus Moneywise in een blog. “Veel mensen weten niet dat ze mogen ‘shoppen’ met hun pensioenkapitaal. Door goed te vergelijken kunnen ze hun pensioen laten uitbetalen bij een andere verzekeraar als die een hogere uitkering biedt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.