Paul van der Meijs: ‘Zoek balans tussen mens en techniek’

0

Hoewel ik van steeds meer adviseurs hoor dat ze automatisering niet meer als bedreiging zien maar als kans, constateer ik tegelijkertijd dat de meeste adviesbedrijven niet bewust op zoek zijn naar het evenwicht tussen mens en machine.

Verder dan het mondjesmaat inzetten van bewezen techniek op het vlak van bemiddeling en brondata komen we vaak niet. Zelfs dat is nog meer uitzondering dan regel.

2020 is toch vooral een getal dat balans weerspiegelt. Daarmee heb ik meteen de kans benoemd die ik voor veel adviseurs zou willen agenderen in het nieuwe jaar. Balans is nou nét waar we bij Hypotheek.nl doorlopend naar zoeken. Meer specifiek naar het optimale evenwicht tussen mens en techniek, om daarmee zoveel mogelijk klanten blij te maken.

In dat evenwicht is de mens voor ons overigens belangrijker dan de techniek. Uiteindelijk maakt hij of zij het verschil. Op ons vakgebied kan techniek je (vooralsnog) niet maken. Wel breken overigens. Dat zoeken naar evenwicht is bij ons een doorlopend proces. Met kleine stapjes verbeteren we wekelijks onze werkwijze, gedreven door de dingen die we iedere dag leren. Soms zetten we een grote stap, doordat er bewezen nieuwe technieken beschikbaar komen die goed zijn voor klant en adviseur.

Probeer het zelf in 2020. Surf tussen de adviesgesprekken door eens langs je concurrenten om te zien hoe zij hun klanten bedienen. Laat je inspireren (niet misleiden) door de ronkende verhalen over nieuwe IT-oplossingen en wat die voor je kunnen betekenen.

Maak vervolgens één dag vrij om met je collega’s door de ogen van je klant te kijken naar de manier waarop hij wordt bediend. Van het eerste tot aan het laatste contact. Sta expliciet stil bij waar je als adviseur het verschil kunt maken en waar techniek je vooruit kan helpen. Ik durf te wedden dat je in no time een A4 vol verbeterpunten te pakken hebt. Heb je mooi het hele jaar 2020 om aan die nieuwe balans te werken.

Deze column verscheen eerder in e-InFinance Kansen & Visies 2020.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Paul van der Meijs

Paul van der Meijs is directeur van Hypotheek.nl.