Verbond: Geef data breder vrij na auto-ongeval

0

In een reactie op de door de Europese Commissie aangekondigde herziening van de Motor Insurance Directive, pleit Het Verbond van Verzekeraars onder meer voor regelgeving omtrent het uitlezen van de black box in een motorrijtuig na een aanrijding.

De Motor Insurance Directive is een richtlijn die gaat over de verzekering van wettelijke aansprakelijkheid voor motorrijtuigen in het verkeer. De Europese Commissie bekijkt onder meer hoe in de toekomst het best kan worden geborgd dat slachtoffers schadevergoeding ontvangen in de situatie dat een (buitenlandse) WA-verzekeraar failliet is. In haar reactie geeft het Verbond aan dat Solvency II hiervoor ‘gelukkig’ al een hoge mate van bescherming biedt. “De richtlijn regelt nu echter niets voor de situatie dat een WA-verzekeraar desondanks failliet gaat. Het Verbond bepleit dat in de richtlijn wordt geregeld dat ieder land een waarborgfonds moet hebben dat ook dekking biedt aan een slachtoffer als de WA-verzekeraar van de aansprakelijke bestuurder failliet is. Dat is nu in Nederland al het geval.”

Daarnaast vindt het Verbond dat het waarborgfonds de schadevergoeding moet kunnen verhalen op het waarborgfonds van het land waar de failliete verzekeraar zijn hoofdkantoor heeft. Daarmee wordt aangesloten op het financieel toezichtsysteem.

EU bonus-/malusverklaring

Het Verbond ziet geen toegevoegde waarde van Europese harmonisering van bonus-/malusverklaringen. Dit vanwege de in haar ogen verschillen in nationale (aansprakelijkheids)wetgeving. “Bovendien verstrekken verzekeraars in de praktijk op verzoek van de verzekeringnemer al een Engelstalig schadeoverzicht. Het is in het belang van consumenten dat verzekeraars vrijheid houden bij acceptatie van risico’s.”

Meer data na ongeval

Het Verbond heeft bij de Europese Commissie tevens gepleit voor regelgeving omtrent het uitlezen van de black box in een motorrijtuig na een aanrijding. Geregeld zou moeten worden dat de voertuigdata over het moment kort voor en tijdens het ongeval beschikbaar komen voor meerdere partijen, waaronder ook verzekeraars. Het Verbond vindt wel dat het uitlezen van de ‘event data recorder’ dient te gebeuren door een onafhankelijke instantie, bijvoorbeeld de politie. “Hiermee zijn de data betrouwbaar en kan de schadebehandeling worden versneld, wat in het voordeel is van verzekerden en slachtoffers.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.