Hugo de Jonge: ‘We kunnen ons geen stilstand permitteren’

0

Het kabinet verhoogt de huurtoeslag met ruim 30 euro per maand voor 1,5 miljoen huishoudens. Daarnaast zijn er extra miljoenen beschikbaar voor investeringen in betaalbare woningen, blijkt uit de begroting volkshuisvesting voor komend jaar die het kabinet vandaag op Prinsjesdag presenteerde.

Minister Hugo de Jonge stelt vast dat te veel mensen hoge maandelijkse lasten hebben en geen betaalbare woning kunnen vinden. “Daar komt bij dat onze bevolking de komende jaren groeit én de omstandigheden om te bouwen niet makkelijker zijn geworden. We kunnen ons op het gebied van volkshuisvesting geen stilstand permitteren. Onze taak is fors; tot en met 2030 moeten er 981.000 woningen bij komen, waarvan tweederde betaalbaar voor mensen met een laag- of middeninkomen. Daarom blijven we ook komend jaar met meer tempo en meer regie doorbouwen en werken we aan het verbeteren van de betaalbaarheid.”

Huren middeninkomens

Middeninkomens moeten vaker een betaalbare huurwoning kunnen vinden. Daarom gaat de voorbereiding van het wetsvoorstel betaalbare huur door. Met dit wetsvoorstel kan de huur van ruim 300.000 middenhuurwoningen volgens het ministerie op termijn met gemiddeld 190 euro omlaag.

Nieuwbouwimpuls

Voor investeringen in de bouw van betaalbare nieuwbouwwoningen komt via de startbouw-impuls en de zesde tranche van de Woningbouwimpuls extra geld beschikbaar. De Startbouwimpuls wordt verhoogd van 250 miljoen naar 300 miljoen euro. Projecten die vast dreigen te lopen door veranderde economische omstandigheden kunnen door een bijdrage uit de Startbouwimpuls vlot getrokken worden. Voor de zesde tranche van de Woningbouwimpuls is 300 miljoen euro uitgetrokken. Nog voor de zomer van volgend jaar zullen de projecten die hiervoor geld ontvangen bekend worden, zegt het ministerie.

Isolatie in kwetsbare dorpen en wijken

In het begrotingsvoorstel van BZK wordt ook 425 miljoen euro vrijgemaakt voor verduurzaming van woningen in kwetsbare dorpen en wijken. Dit geld is bedoeld voor het isoleren van woningen en het verlagen van de energierekening bij woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren en zal worden toegevoegd aan de middelen voor de lokale isolatieaanpak. Gemeenten met relatief veel kwetsbare woningeigenaren en complexe problematiek krijgen de meeste extra middelen per woning. Hieronder vallen in ieder geval de stedelijke focusgebieden en gemeenten in de grensregio’s.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.