ABN Amro verwacht grotere daling woningmarkttransacties

0

De stijgende hypotheekrentes resulteren volgens ABN Amro waarschijnlijk in een groter dan verwachte daling van het aantal transacties op de huizenmarkt. De bank verwacht nu dat het aantal transacties dit jaar met 17,5% daalt en volgend jaar met 2,5%. ABN Amro verwacht ook dat de prijsstijging afzwakt.

Dat blijkt uit de Woningmarktmonitor van ABN Amro die vandaag wordt gepubliceerd. Eerder ging ABN Amro nog uit van een daling van het aantal woningmarkttransacties van 15% in 2022 en een stabilisatie in 2023. De hogere hypotheekrentes geven aanleiding om haar woningmarktramingen bij te stellen.

Dat geldt ook voor de te verwachten prijsstijging. De gemiddelde stijging komt dit jaar uit op 15% en volgend jaar op 2,5%. Aanvankelijk ging de bank uit van stijgingen van respectievelijk 12,5% en 5%.

De reden voor de hogere stijging dit jaar is dat de transacties tot dusverre het jaargemiddelde omhoog duwen. Volgend jaar is dat niet het geval, waardoor het jaargemiddelde naar verwachting lager uitkomt. Ook in de jaren die volgen, zal de prijsontwikkeling beperkt zijn. Door het verlies aan koopkracht als gevolg van de inflatie en hoge energielasten is er namelijk minder ruimte voor hypotheekuitgaven.

Starters krijgen het nog moeilijker

Hoewel het aandeel woningaankopen door huizenkopers tot 35 jaar sinds corona vijf procentpunt is gestegen naar 50%, verwacht ABN Amro dat het aandeel transacties door starters op termijn weer daalt.

“De belangrijkste redenen zijn de hogere hypotheekrente en de daling van het maximaal toegestane leenbedrag. Starters hebben hier relatief veel last van, omdat zij weinig spaargeld hebben en een groot deel van het aankoopbedrag hypothecair moeten financieren. Daarnaast hebben jonge huizenkopers – in tegenstelling tot doorstromers – geen overwaarde en kunnen zij een eerder afgesloten lage hypotheekrente niet meenemen bij een verhuizing”, vertelt Philip Bokeloh, Econoom Woningmarkt van ABN Amro.

“Ook zien we dat starters vaker risico’s nemen om een voet tussen de deur te krijgen op de woningmarkt. Huizenkopers mogen maximaal 100% van de getaxeerde woningwaarde lenen. Ruim de helft van deze groep huizenkopers leent méér dan 90% van wat op basis van de normen is toegestaan. Dit betekent dat starters die kort geleden een woning hebben gekocht het kwetsbaarst zijn voor een inkomensterugval of een correctie op de huisprijzen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.