Spaarrente kelderde opnieuw in 2018

0

De gemiddelde rentetarieven voor dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) zijn het afgelopen jaar met maar liefst 40% gedaald, van 0,26% tot 0,19%. Ook in 2019 zal deze spaarrente naar verwachting verder dalen.

Dat blijkt uit de ‘Spaarrente Barometer’ van MoneyView. Volgens het researchbureau wordt de hoogste rente in het vierde kwartaal (net als in de eerste drie kwartalen) vergoed op de online variant van de DHB CombiSpaarrekening (99) van DHB Bank, namelijk 0,55%. Bij dit product geldt echter wel een beperkende voorwaarde in de vorm van een aankondigingstermijn. Een geldopname dient 99 dagen van tevoren te worden aangekondigd om in aanmerking te komen voor de vergoeding van 0,55%.

Voor spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden biedt LeasePlan Bank met 0,35% momenteel de hoogste rente bij Flexibel Sparen.

Aantal rentewijzigingen lager

Het aantal rentewijzigingen in het laatste kwartaal van 2018 was laag. Er werd slechts in tien gevallen een rentewijziging geregistreerd. Dat is ongeveer vier keer minder dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder en ruim drie keer minder dan het vorige kwartaal.

Over heel 2018 valt op dat de hoeveelheid wijzigingen bij DOS aanzienlijk is afgenomen in vergelijking tot de voorgaande jaren. Zo werden gedurende heel 2018 in totaal 86 rentemutaties genoteerd, terwijl dit er in 2017 nog 193 waren.

Dat het in alle gevallen een verlaging van de rente betreft, zal niet geheel als verrassing komen. Al ruim zeven jaar is er een dalende trend van de DOS rentetarieven zichtbaar. Ten opzichte van 2009, het jaar waarin de piek qua hoeveelheid rentewijzigingen werd bereikt, is het aantal rentewijzigingen in 2018 met ruim 85% afgenomen.

Het feit dat het aantal wijzigingen afneemt, is niet heel verwonderlijk, aangezien de rentes steeds dichter bij de magische grens van nul procent komen. Ondanks het feit dat de rentes al zeer laag staan, zijn er afgelopen jaar toch aanbieders geweest waarbij de rentes meer dan twee keer zijn verlaagd.

Zo hebben Anadolubank en Garantibank hun spaarproducten in 2018 vier keer verlaagd en deden Argenta, Moneyou Nationale-Nederlanden en RegioBank dit drie keer. Aangezien de spaarrentes bij deze aanbieders begin 2018 hoger stonden dan bij de rest, hadden deze aanbieders ook meer speelruimte om de rentes in kleine stapjes te verlagen.

Lange termijndeposito’s

De gemiddelde rentetarieven van de lange termijndeposito’s zijn, ten opzichte van het derde kwartaal 2018, in het vierde kwartaal nagenoeg gelijk gebleven. Voor de looptijden 1, 5 en 10 jaar bedragen de gemiddelden respectievelijk 0,46%, 0,86% en 1,11%. Ook het aantal wijzigingen (27) is in de laatste drie maanden van het jaar bijna gelijk aan de hoeveelheid wijzingen in het derde kwartaal (28).

De hoogst verkrijgbare spaarrentes worden op dit moment allemaal aangeboden door buitenlandse aanbieders. Zo vergoedt de Letse nieuwkomer BluOrange Bank, in Nederland vertegenwoordigd door het online spaarplatform Raisin, momenteel de hoogste rente bij een looptijd 1 jaar, namelijk 1,15%. Het Portugese Banco BNI, in Nederland vertegenwoordigd door het online spaarplatform Savedo, vergoedt met een rente van 1,75% de hoogste rente bij een looptijd van 5 jaar. De hoogste rente (2,00%) bij een 10-jaars deposito wordt vergoed door de Estse Bigbank.

De gemiddelde rentetarieven van de lange termijndeposito’s lieten over heel 2017 nog een lichte stijging zien. In 2018 zijn de gemiddelde rentetarieven van de lange termijndeposito’s echter weer licht gedaald. Zo daalde het 1-jaars gemiddelde afgelopen jaar met bijna 12%. Het 5-jaars gemiddelde en het 10-jaars gemiddelde daalde afgelopen jaar respectievelijk met 5% en 4%.

Terwijl Triodos Bank al in april 2017 geen rente meer bood op haar spaarproduct, durfde geen van de traditionele grootbanken het in het afgelopen jaar aan om de rente van hun DOS ook te verlagen tot nul procent. Hoewel de magische grens van nul procent erg dichtbij is, bleven ABN Amro, ING en Rabobank alle drie steken op een tarief van 0,03%.

Het was in 2018 voor het eerst dat aanbieders hun spaarrentes met minder dan vijf basispunten verlaagden. De verwachting is dan ook dat de rentetarieven net boven de grens van nul procent blijven steken. Aangezien de Europese Centrale Bank op zijn vroegst pas eind 2019 haar rentetarieven zal gaan verhogen, lijkt een spaarrenteverhoging in 2019 uitgesloten. Het is waarschijnlijker dat de rentes nog wat verder zullen worden verlaagd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.