Leningen worden vaker samengevoegd

0

Het oversluiten van verschillende kredietvormen in één nieuw krediet komt weer vaker voor. Bemiddelaar in consumptief krediet Geldshop constateert een stijging van het aantal oversluitingen met 29% over de afgelopen drie jaar.

Het gaat om mensen die bijvoorbeeld hun lening, roodstand, creditcardschuld en of webwinkel krediet samenvoegen in een nieuwe lening. Geldshop onderzocht de data van 96.048 leningen uit 2014, 2015 en 2016 en trekt hieruit de conclusie dat oversluiten een steeds populairdere vorm van besparen is geworden.

“Het gemiddelde leenbedrag voor oversluiting daalde afgelopen jaar weliswaar met 8,3%, naar 26.347 euro. In januari en februari van 2016 werd dit gemiddelde ferm overschreden. In deze maanden werd er gemiddeld 34.295 en respectievelijk 31.572 euro geleend om leningen over te sluiten. Er lijkt duidelijk een trend waarneembaar, waarin leners het begin van het jaar aangrijpen om te besparen op vaste lasten”, schrijft Geldshop in een toelichting.

Vooral 50-plussers

Het onderzoek wijst uit dat 50-plussers de meeste leningen oversluiten. Deze groep is goed voor bijna de helft (49,4%) van alle oversluitleningen in 2016. 50-plussers in de leeftijdsgroep 51 tot 64 jaar, lenen gemiddeld het meest voor het oversluiten van een lening (30.342 euro). Volgens Madiha Leuven-Mouchtak, CEO van Geldshop, hebben 50- en 65-plussers vaak nog oudere leningen met ongunstige rentetarieven. Die grijpen de huidige lage rentestand aan om te besparen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.