Consument leent vaker en meer voor verbouwing

0

Het aantal Nederlanders dat een lening aanvraagt om een verbouwing te financieren is dit jaar met ruim 50% toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Ook de hoogte van het leenbedrag is gestegen.

Dat meldt Geldshop op basis van eigen onderzoek, waarbij 7.633 leningaanvragen uit de eerste drie kwartalen van 2016 en 2017 werden onderzocht. Volgens Geldshop denken consumenten vaker aan een verbouwing vanwege de positieve signalen die ze krijgen door de aantrekkende economie en woningmarkt.

Nederlanders willen steeds hogere bedragen lenen om een verbouwing te financieren. Waar het gewenste bedrag in 2016 nog 13.365 euro was, is dit in 2017 gestegen tot 15.262 euro; een toename van 14,2%.

Ook zijn in 2017 meer aanvragen goedgekeurd. In 2016 was het percentage afwijzingen 40,8%. Dit jaar is dit percentage gedaald naar 37,0%. De daling komt vooral doordat er meer aanvragen komen van mensen die binnen het door hen maximaal verantwoord te lenen bedrag blijven.

Opmars van huurders

Het aantal aanvragen voor een verbouwingslening is onder huurders gestegen met 35%. 22,2% van de leningaanvragen ten behoeve van een verbouwing komt dit jaar van huurders. Het gemiddelde leenbedrag onder huurders bedraagt hierbij 8.990 euro.

“De woningmarkt is krap en ook huurders hebben hier in zekere zin last van. Mogelijk zorgt dit ervoor zorgen dat huurders ervoor kiezen om juist te investeren in de huurwoning waarin zij wonen. Gezien de leenbedragen vermoeden wij dat het hier vooral gaat om ‘cosmetische ingrepen’ ten gunste van het woongenot”, aldus Geldshop.

Het gehele onderzoek, inclusief provinciale data, is te vinden in het onderzoeksrapport van Geldshop.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.