To beleg or not to beleg?

0

Hierboven las u zojuist de belangrijkste vraag van 2019!

Recent ging iemand in mijn omgeving met pensioen. Jarenlang was er netjes ingelegd en het lijfrentekapitaal was gegroeid tot een mooi bedrag. Voldoende om riant van te leven. Althans, volgens het laatste advies toen de rente nog op 4% stond. Het uitkeringsvoorstel van de verzekeraar was echter van deze tijd en zorgde voor wel 22.000(!) euro minder inkomen per jaar dan gedacht. Netto.

Dit komt hard aan en lange tijd was er niet veel aan te doen. Nu wel, met de NNEK-optie om door te beleggen na uitkering van de lijfrente bijvoorbeeld. Dit zorgt uiteraard voor onzekerheid, maar het biedt daarom ook mogelijkheden. Want als het rendement gemiddeld hoger ligt dan de huidige rente, dan is er meer inkomen om van te genieten. Dat inkomen is van groot belang voor een prettige oude dag.

Dus goed nieuws voor aankomende pensionado’s en goed nieuws voor de financieel adviseur. Deze laatste draagt geen verantwoordelijkheid voor de beleggingen en de resultaten, maar speelt een enorm belangrijke rol in een onbezorgd financieel leven van de klant.

Geef inzicht en overzicht

Uiteraard zorgt de professionele financieel adviseur voor inzicht en een advies. Nog belangrijker is dat de adviseur de klant bij de les houdt. Meerdere onderzoeken tonen aan dat een goede financieel adviseur zorgt voor 3% – 4% extra rendement over het vermogen van de klant. Dit komt voor het grootste deel door coaching en begeleiding van het gedrag.

Als het om beleggen gaat, merk je dit bij grote dalingen en stijgingen. Juist dan heeft de financieel adviseur de taak om de klant te begeleiden met inzicht en overzicht. Dit is helemaal van toepassing bij beleggen na pensionering, want het gaat om het huidige inkomen. Dicht op je klant zitten is nog nooit zo belangrijk geweest.

De vraag van 2019?

Gaat het de financieel adviseur lukken om de vraag to beleg or not to beleg te beantwoorden? Ik denk het wel!

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Michiel van Vugt

Michiel van Vugt is Manager Financieel Adviseurs bij NNEK Vermogensbeheer.