Jongeren willen graag pensioenkennis opdoen

0

Jongeren tussen de 15 en 25 jaar zijn ervan overtuigd dat er in de toekomst langer moet worden doorgewerkt. Dit blijkt uit een kwalitatief onderzoek uitgevoerd door YoungWorks in opdracht van Stichting Weet Wat Je Besteedt in samenwerking met PGGM en Zwitserleven. Het onderzoek naar pensioenbeleving onder jongeren tot en met 25 jaar leert verder dat jongeren zich vaak moeilijk een voorstelling kunnen maken van hoe het pensioen eruit gaat zien. De materie is complex en onzeker met als gevolg dat ze over het algemeen de kop in het zand steken.

Toch willen met name jongeren die nog op school zitten graag uitgelegd krijgen hoe het pensioenstelsel in elkaar zit en wat zij zelf moeten regelen. Om er pas als ze gesetteld zijn actie op te ondernemen.

In focusgroepen van liefst twee uur gingen jongeren in gesprek over hun kennis, hun mening en hun vragen op het gebied van pensioenen en de rol van educatie daarin. Bart Blanken, CMO bij PGGM: “Over het algemeen hebben jongeren een laag kennisniveau van pensioen omdat ze er niet mee bezig zijn. Het thema staat nog ver af van hun belevingswereld en ze concentreren zich liever op het heden dan op hun toekomst. Sparen voor korte termijn doelen (zoals een rijbewijs, vakantie of aankoop van eerste huis) is belangrijker dan sparen voor later, zoals pensioen. Maar aan de andere kant heerst er wel het besef dat het noodzakelijk is om te sparen voor pensioen, namelijk: zekerheid voor later en financiële vrijheid om prettig te leven.”

De jongeren geven aan dat de kennis over pensioen uit verschillende kanalen wordt gehaald, zoals familieleden, een werkgever, het internet en berichtgeving in de media (vaak negatief). De overheid wordt gezien als een betrouwbaar en onafhankelijk orgaan om informatie over pensioenen van te ontvangen.

Maarten Edixhoven, directievoorzitter bij Zwitserleven: “Als pensioenverzekeraar ben ik blij dat uit onderzoek blijkt dat jongeren openstaan voor meer pensioeninformatie op school. Uiteraard moet deze wel aangeboden worden op een manier die aansluit bij de belevingswereld van jongeren. Ook zou ik dit graag als een verplicht vak op school willen zien. In samenhang met andere praktische persoonlijke financiële onderwerpen, als sparen, lenen en hypotheken, kortom alles wat met geld heeft te maken.”

Stichting Weet Wat Je Besteedt, in samenwerking met ZwitserLeven en PGGM, start naar aanleiding van dit onderzoek een project voor pensioeneducatie in het onderwijs.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.