Hypotheekverstrekker heeft geen boodschap aan Nibud-norm

0

Tweeverdieners moeten meer geld kunnen lenen voor de aankoop van een woning. Dat vindt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Ruim een jaar geleden verruimde het instituut de hoogte van het toetsinkomen voor tweeverdieners. Per 1 januari 2013 is de ‘Nibud-norm’ vastgelegd in een ministeriële regeling. Directeur Gerjoke Wilmink: “Het staat hypotheekverstrekkers nog steeds vrij om minder geld te verstrekken dan wij adviseren.”

De Nibud-norm zorgt voor onduidelijkheid bij tweeverdieners voor het verkrijgen van hypotheek. Want als zij met het advies van het expertisecentrum voor huishoudfinanciën onder de arm naar een bank toestappen, is het maar zeer de vraag of die de Nibud-norm opvolgt. Ook Wilmink weet dat. Zij zegt dat het niet de taak van het Nibud is om daarop toe te zien. “Als banken leencriteria volgen die lager uitvallen dan onze maximumnorm, dan zullen ze daar hun beweegredenen voor hebben. Wij hebben op basis van berekeningen destijds vastgesteld dat tweeverdieners genoeg bestedingsruimte hebben om een hogere hypotheek af te sluiten.”

In november 2011 adviseerde het Nibud om de normen voor tweeverdieners met ingang van 2012 te verruimen, waardoor zij ruimere hypotheekmogelijkheden zouden kunnen krijgen. De NHG en de NVB namen het advies over. Maar de AFM was het niet eens met de ruimere hypotheekmogelijkheden. Eind 2011 stuurde AFM een brief met waarschuwingen aan alle hypotheekverstrekkers: Zouden zij het Nibud-advies opvolgen, dan riskeerden ze een boete. Volgens de toezichthouder is er “mogelijk sprake van wel erg dunne marges als een bank deze norm blindelings toepast.”

Bron: NVM

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.