DNB: ‘Economie draait goed, maar niet voor iedereen’

0

“We zien dat de Nederlandse economie weliswaar best goed draait, maar voor een deel van Nederland niet voldoende werkt.”

Dat zei president Klaas Knot bij de presentatie van het jaarverslag 2023 van DNB. Samen met directeuren Steven Maijoor, Nicole Stolk en Olaf Sleijpen schetste hij een aantal belangrijke uitdagingen voor de Nederlandse economie.

Wens en boodschap

Klaas Knot: “ ‘Naar een economie die beter werkt voor iedereen’. Dat is niet alleen de titel van ons jaarverslag, het is ook onze wens voor Nederland. En onze boodschap aan het parlement, een nieuw kabinet, aan beleidsmakers, aan sociale partners en aan het bedrijfsleven, dat voor onze economie zo belangrijk is. Het is ook een boodschap voor onszelf, want ook wij moeten bijdragen aan een economie die beter werkt voor iedereen. Het is een boodschap die we niet voor niets afgeven. We zien namelijk dat de Nederlandse economie weliswaar best goed draait – nog steeds rond volledige bezetting met volledige werkgelegenheid – maar voor een deel van Nederland niet voldoende werkt. Ook heeft Nederland een aantal structurele uitdagingen waarvoor oplossingen gevonden moeten worden.”

Krapte

“Krapte is de structurele uitdaging die Nederland heeft”, zegt Knot. “Nederland zou je kunnen vergelijken met een hotel met een vast aantal kamers. Maar die zijn altijd vol. Sterker nog, er is vraag naar nog meer kamers. Met andere woorden, we lopen in Nederland hard tegen een aantal grenzen aan. Op de arbeidsmarkt, op de woningmarkt, maar bijvoorbeeld ook in onze infrastructuur: het stroomnet waar soms de vraag, dan weer het aanbod te hoog is, de overvolle snelwegen en treinen in de spits. Of de grenzen op het gebied van milieu en klimaat: CO2-uitstoot en stikstofruimte. De schaarste tegelijk en overal oplossen, kan niet. We moeten keuzes maken.”

Woningmarkt

“Ondanks dat het in Nederland dus best goed gaat, macro bezien, zijn er onderliggend ongelijkheden die de onvrede in de maatschappij lijken te voeden”, zegt DNB-directeur Olaf Sleijpen. “Ten eerste is er de grote ongelijkheid op de woningmarkt. We komen zo’n 400.000 woningen tekort – bijna 5% van de woningvoorraad, en dat is nog gunstig berekend. Jonge mensen hebben vrijwel geen uitzicht meer op eigen woonruimte, huur of koop. Waar starterslonen geleidelijk aan stijgen, daar stijgen de woningprijzen procentueel veel harder.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.