2019: lagere economische groeiverwachting

0

De wereldwijde economie heeft last van flink wat zorgen. De belangrijkste zijn: het Italiaanse budget, de Brexit en de mogelijke handelsoorlog.

De Italiaanse budgetproblemen kunnen leiden tot een ernstige ondermijning van het vertrouwen in de euro. Brexit kan leiden tot een flinke dip in de handel tussen Groot-Brittannië en Europa. De grootste zorg komt echter van een mogelijke handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China.

Dat alles maakt het voorspellen van de economische groei in het komende jaar erg moeilijk, die kan mee- of tegenvallen. De uitkomst is afhankelijk van de grillen van (veelal onervaren) politici.

Politieke grillen

Voorlopig zien wij voortdurend neerwaartse bijstellingen van de economische verwachtingen. Ook de wereldwijde inkoopmanagersindex toont een duidelijke neerwaartse trend. Trends houden meestal een langere tijd aan en dus zal de negatieve bijstelling van wereldwijde groei aanhouden. Bovendien zijn er niet veel mogelijkheden om een eventuele terugval via monetaire en/of fiscale stimulansen op te vangen.

In de VS zijn er nog wel wat monetaire mogelijkheden (de Fedrente kan omlaag) en in Europa zijn er nog wel wat fiscale mogelijkheden, maar daar houdt het dan ook wel op. De schuldenpositie, met name in de VS, is zodanig opgerekt dat er ook geen positieve impuls van te verwachten is. We denken dan ook dat de Amerikaanse huizenmarkt in 2019 voor het eerst sinds de kredietcrisis geen bijdrage meer aan de economische groei gaat leveren.

In Europa verwachten we een voortgang op het huidige bescheiden niveau, onder andere vanwege de rente die nog steeds erg laag is.

Per saldo gaan wij niet van een recessie uit, maar wel van een duidelijk lagere groei dan we in 2018 hebben meegemaakt. Maar zoals gezegd: veel hangt af van politici, die meer of minder onzekerheid in het financiële systeem zullen brengen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is Strategist bij ACTIAM.