Zorgtoeslag: wanneer heb je er recht op?

0

De Belastingdienst wordt niet door iedereen als vriend beschouwd. De dienst zit menigeen achter de broek aan het innen van belastingen. Toch is het niet altijd eenrichtingsverkeer. Een voorbeeld daarvan is de zorgtoeslag. Huishoudens met een laag inkomen hebben recht op toeslagen.

De maandelijkse premie voor de verplichte zorgverzekering kan daardoor wat draaglijker worden. Maar wanneer heb je recht op deze zorgtoeslag, en wat gebeurt er als je meer hebt ontvangen dan waar je recht op hebt?

Wanneer kom je in aanmerking?

De zorgtoeslag is bedoeld om ervoor te zorgen dat iedereen de maandelijkse premie voor hun zorgverzekering ook kan opbrengen. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het inkomen van het huishouden. Alleen alleenstaanden die maximaal 28.720 euro per jaar verdienen en fiscale partners die samen maximaal 35.996 euro verdienen, hebben recht op zorgtoeslag. Hoe verder je inkomen hieronder zit, des te hoger de zorgtoeslag waar je recht op hebt is. Er zijn nog een aantal andere regels die kleven aan het recht op zorgtoeslag. Je moet boven de 18 jaar zijn, de Nederlandse nationaliteit hebben of hier een verblijfsvergunning hebben, én je eigen vermogen mag als alleenstaande niet meer dan 113.415 euro bedragen, en is het geval van fiscale partners samen maximaal 143.415 euro.

Hoeveel bedraagt de zorgtoeslag maximaal en hoe kom ik eraan?

De zorgtoeslag bedraagt in 2018 maximaal 94 euro per maand in het geval van alleenstaanden. Bij toeslagpartners is dat samen 176 euro per maand. Dit geldt voor mensen met het minimumloon die niet meer dan 20.500 euro per jaar verdienen. Je krijgt niet automatisch zorgtoeslag. Wie de toeslag wil ontvangen moet dit zelf via de website van de Belastingdienst aanvragen. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Heb je die nog niet, dan kun je deze gratis aanvragen. Je DigiD moet eerst geactiveerd worden voordat je deze kunt gebruiken.

Wat als je te veel ontvangen hebt?

Eén feit van de zorgtoeslag is dat deze als het ware voorgeschoten wordt op basis van een geschat inkomen dat je zelf invult. Het kan zijn dat blijkt dat je gedurende het jaar te veel verdiend hebt, en dan wordt je geacht het te veel ontvangen bedrag terug te storten. Dat kan met een beetje pech over veel geld gaan, dat je dan mogelijk al uitgegeven hebt. Ontvang je te weinig? Aan het einde van het jaar kun je dan alsnog het deel waar je recht op had krijgen.

Zorgverzekeringen verplicht

Naast een eventueel recht op zorgtoeslag, ben je vooral ook verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Het is niet fijn om verplicht te worden tot iets wat minimaal rond de honderd euro per maand kost, maar je kunt wel rekenen op adequate medische hulp wanneer je die nodig hebt. Je kunt online zorgverzekeringen vergelijken en de verzekering met de juiste dekking voor jou kiezen. Kijk daarbij goed naar eventuele aanvullende verzekeringen als je verwacht gebruik te maken van zorg die buiten de basisdekking valt. Heb je recht op zorgtoeslag? Dan vallen de maandelijkse kosten meer mee.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar