Zorgpremie kan duur uitvallen

0

Nederlanders met een modaal inkomen gaan 42% meer betalen aan premie voor het basispakket van de zorgverzekering. Dat is het gevolg van de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie, aldus Verzekeringssite.nl.

Door de plannen van het nieuwe kabinet gaat de nominale premie omlaag naar 255 euro. Daartegenover staat dat de basispremie voor een groter gedeelte inkomensafhankelijk wordt. Hierdoor gaan Nederlanders met een modaal inkomen ruim 1800 euro aan zorgpremie betalen. Twee keer modaal gaat zelfs bijna 5500 euro betalen. Dit jaar betaalt iedereen gemiddeld 1284 euro (exclusief zorgtoeslag) voor de basisverzekering.

Vanaf 2014 verdwijnt de zorgtoeslag en de premie voor de basisverzekering wordt in hoofdzaak inkomensafhankelijk. Volgens de plannen in het regeerakkoord blijft er een nominale premie van 255 euro in 2014. Daarnaast wordt een inkomensafhankelijke premie van 11,1% geheven vanaf het wettelijk minimumloon (inclusief vakantiegeld) tot een grens van twee keer modaal. 

Dit betekent voor een Nederlander met minimumloon dat hij een zorgpremie van 255 euro gaat betalen in 2014. Mensen die meer verdienen dan twee keer modaal gaan niet meer premie voor de zorgverzekering betalen.

Via Verzekeringssite.nl kan iedereen zelf berekenen wat hij of zij in 2014 aan premie voor de zorgverzekering gaat betalen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.