Zorgpremie stijgt meer dan verwacht

0

Voor DSW-verzekerden stijgt de zorgpremie volgend jaar met 9,25 euro per maand. Dat is meer dan de stijging met 3,50 euro die het ministerie van VWS voorspelde in de Miljoenennota.

DSW Zorgverzekeraar maakt traditioneel als eerste de nieuwe jaarpremie bekend, die meestal een goede indicatie is voor de premie bij andere verzekeraars. De jaarpremie in 2017 bedraagt voor DSW-verzekerden 1296 euro, ofwel 108 euro per maand.

Dit jaar kon DSW de premiestijging nog beperken door 145 euro per premiebetaler te onttrekken aan de reserves. Maar er is volgens DSW nu minder ruimte om reserves in te zetten. Om de reserves op een verantwoord niveau te houden, wordt niet 145 maar 94 euro op jaarbasis per premiebetaler aan de reserves onttrokken. Daarmee is een stijging van 51 euro op jaarbasis per premiebetaler verklaard.

Dure geneesmiddelen

De zorguitgaven stijgen volgens DSW door een sterk toenemend gebruik van dure, specialistische geneesmiddelen. Verder leidt de overheveling van de wijkverpleging naar de Zorgverzekeringswet ook tot een premiestijging. Daarnaast brengen de uitbreiding van het basispakket en de loon- en prijsstijging extra kosten met zich mee.

In de Tweede Kamer hebben oppositiepartijen als SP, PVV, CDA en D66 al laten weten boos te zijn over de premiestijging, die fors hoger uitvalt dan de raming van het kabinet.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.