Woningverduurzaming neemt af bij lagere energieprijs  

0

Door de sterk gestegen prijzen voor energie nam vorig jaar de interesse in maatregelen om de energiekosten te drukken enorm toe. Met de daling van de elektriciteitsprijzen is die prijsprikkel weggevallen en neemt de interesse weer af. Dat blijkt uit cijfers van ING Research over de installatiebranche.

De installatiebranche zag de omzetten in de eerste maanden van dit jaar nog met bijna 20% toenemen, door energie-efficiency maatregelen van consumenten en bedrijven als gevolg van hoge energieprijzen. ING Research verwacht echter dat de groei zal afnemen, ook doordat de vraag voor installatiewerkzaamheden voor nieuwbouwwoningen daalt.

Minder zoekopdrachten

Zo steeg het opgesteld vermogen van zonnepanelen op woningen in 2022 met een derde. Uit geregistreerde zoekopdrachten op internet naar zonnepanelen blijkt echter dat de interesse daarin sinds de herfst van 2022 afneemt. Minder zoeken betekent vaak ook minder kopen. De afnemende interesse volgt op weer dalende elektriciteitsprijzen. Daarnaast zijn inmiddels ruim twee miljoen woningen voorzien van zonnepanelen, waardoor het allerlaagst hangende fruit geplukt lijkt.

Wachten met warmtepomp

De interesse neemt niet alleen af voor zonnepanelen, ook daalt de belangstelling voor andere energiebesparende maatregelen zoals woningisolatie en de plaatsing van (hybride) warmtepompen. Ook hier lijkt de consument volgens ING Research erg gevoelig voor zijn eigen portemonnee. Vanaf 2026 zal de vraag naar (hybride) warmtepompen wel weer toenemen, want dan wordt deze verplicht bij vervanging van een CV-ketel.

Ook al daalt de interesse voor verschillende verduurzamingsmaatregelen, de interesse is volgens ING Research nog steeds structureel hoger dan voor de energiecrisis.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.