Lot: verduurzamingstoepassing voor bestaande klanten

0

Bestaande klanten van Lot Hypotheken krijgen de mogelijkheid online een verhoging tot 25.000 euro aan te vragen voor energiebesparende maatregelen. Dit kunnen zij zelfstandig doen, maar de hypotheekadviseur kan de klant ook begeleiden bij de aanvraag, zonder dat hij een volledig adviestraject moet doorlopen.

Klanten kunnen in hun persoonlijke MijnLot-omgeving een verhoging van hun hypotheek aanvragen voor energiebesparende maatregelen, tot een bedrag van 25.000 euro. Voor klanten wiens hypotheek al meer dan vijf jaar loopt, is het vereist een kennis- en ervaringstoets te doen.

De beoordeling van de aanvraag vindt volgens bestaande criteria en wet- en regelgeving plaats. Dat betekent dat de verhoging moet passen op basis van het inkomen van de klant(en) en de waarde van de woning.

Omdat de verhoging ook mogelijk moet zijn binnen de bestaande hypotheekinschrijving, is een bezoek aan de notaris niet nodig en staat het verduurzamingsbudget na akkoord binnen vijf werkdagen voor de klant klaar in zijn duurzaamheidsdepot.

Ook rendabel voor adviseur

De toepassing is een aanvulling op al bestaande verduurzamingsstimuleringen voor nieuwe klanten van Lot. Zij worden met rentekortingen en gratis diensten gestimuleerd om aan de slag te gaan met woningverduurzaming. Eén derde van de door Lot verstrekte hypotheken heeft al een duurzaamheidscomponent.

Tegen een volgende stap wordt volgens de hypotheekverstrekker vaak opgezien door lange doorlooptijden en bijkomende kosten. “De advieskosten voor de financiering van verduurzamingsmaatregelen met een hypotheek zijn door wet- en regelgeving nog vrijwel gelijk aan die van een reguliere hypotheekaanvraag. Bij lagere bedragen voor bijvoorbeeld isolatie en zonnepanelen staat dit niet in verhouding. Klanten worden dan vaak doorverwezen naar alternatieven zoals een persoonlijke lening.”

Met de nieuwe verduurzamingsoplossing zegt Lot ook deze klantvragen rendabel te maken voor de adviseur. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van de bestaande meekijkfunctie voor adviseurs in de MijnLot omgeving, kan de adviseur de klant begeleiden bij de aanvraag, zonder dat hij een volledig adviestraject moet doorlopen.

De verduurzamingsoplossing komt naast de bestaande duurzaamheidshypotheek die alleen is aan te vragen via een hypotheekadviseur. Voor klanten die hypotheekadvies willen of die niet aan de voorwaarden van de online verduurzamingsoplossing voldoen, blijft de mogelijkheid bestaan om een verhoging voor verduurzaming aan te vragen via de hypotheekadviseur.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.