‘Woningverduurzaming doe je er niet even bij’

0

Hypotheekadviseur Siska Danhoff laat de duurzame opties die tijdens het adviesgesprek ter sprake komen direct zien in het Woonwensfabriek Inspiratiecentrum. Een showroom met keukens, tuinen, domotica en verduurzamingsmogelijkheden. Met een speciale hoek voor adviesgesprekken.

Siska Danhoff is teamleider bij Lamberink Financieel Adviseurs uit Assen en mag zich een jaar lang de ‘Meest inspirerende adviseur van Nederland’ noemen. Het thema van de verkiezing was dit jaar de verbreding van hypotheekadviseur naar duurzaam financieel woonadviseur. Toen Siska enige tijd terug een bijeenkomst van Nationale-Nederlanden over woningverduurzaming bijwoonde, werd zij zich nog meer bewust van de impact die dit thema krijgt op het hypotheekadvies. “Woningverduurzaming klinkt simpel, maar als je je erin verdiept, is het best complex. Het is een van de life-events waar de klant in zijn leven mee te maken krijgt en gaat veel verder dan een paar zonnepanelen op het dak of isolatie.

Tijdens een adviesgesprek spreek je hier natuurlijk over met de klant. Is er de wens om te verduurzamen, dan volgen al snel de vervolgvragen. Welke mogelijkheden zijn er en wat kan ik in mijn situatie het best als eerste aanpakken? Maar ook de financieringsvragen: welke subsidies zijn er, gebruik je eigen geld, neem je een duurzaamheidsdepot of is het Warmtefonds een optie? Als adviseur doe je woningverduurzaming er niet even bij. De lappendeken aan regels bijhouden, is een hele uitdaging. Een klant mag van jou als adviseur ook op dat vlak de nodige kennis verwachten.”

Denk out of the box

Als je die keuzes beeldend maakt, krijgt de klant er een gevoel bij en begrijpt het beter, vervolgt Danhoff haar verhaal. “Bij Lamberink Hypotheken & Verzekeringen doen we dat door het verduurzamingsadvies te koppelen aan het Woonwensfabriek Inspiratiecentrum van Lamberinks makelaardijtak. Daar komen verschillende expertises en kennis rond verduurzamen, bouwen en wonen al jaren samen onder één dak. Een gemiddeld advieskantoor heeft misschien niet de beschikking over zo’n inspiratiecentrum, maar kan wel samenwerkingen aangaan met lokale installatiebedrijven en dienstverleners op het gebied van woningverduurzaming. Neem je klant daar mee naartoe. Denk out of the box, daarmee bereik je meer.”

Nationale-Nederlanden heeft de prijs voor ‘Meest inspirerende adviseur van Nederland’ in het leven geroepen met het idee dat inspirerende verhalen aanzetten tot nadenken en verandering. “Het verhaal van Siska is voor adviseurs een stimulans om met initiatieven op het gebied van woningverduurzaming aan de slag te gaan en zal zeker bijdragen aan een hogere bereidheid van klanten om te verduurzamen”, aldus Hans Buursink van Nationale-Nederlanden Bank.

Nationale-Nederlanden onderzoekt momenteel of ze adviseurs kunnen koppelen aan een netwerk van lokale kennispartners op het gebied van duurzaamheid. Deze partner komt dan bijvoorbeeld een dag per week naar het advieskantoor voor een ‘verduurzamingsspreekuur’. Buursink: “Op die manier brengen we alles wat de klant nodig heeft, van informatie tot financiering en installatie, ‘fysiek’ samen in de adviespraktijk van de hypotheekadviseur. Daarmee willen we bijdragen aan een nieuw adviesmodel voor de adviseur.”

Lees hier het hele interview met Siska Danhoff en Hans Buursink in InFinance

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.