Woningbelegger blijft in de verkoopstand staan

0

Woningbeleggers blijven ook de komende tijd terughoudend met het doen van nieuwe aankopen. Tegelijkertijd kiezen beleggers er vaker voor om een deel van hun huurwoningbezit in de verkoop te zetten. Dat en meer blijkt uit de rapportage ‘Vooruitzicht commercieel vastgoed’ van ING Research.

De combinatie van minder vraag en meer aanbod zet volgens ING Research een neerwaartse druk op de prijzen. “Toch blijven verdere afwaarderingen op de huurwoningmarkt vanwege de structurele schaarste op de woningmarkt naar verwachting beperkt. Op de nieuwbouwmarkt zullen met name ontwikkelaars die een hoge prijs hebben betaald voor de grond niet snel bereid zijn om hun vraagprijs naar beneden toe bij te stellen”, aldus de opstellers.

Naar verwachting van ING Research nemen de prijzen van koopwoningen in 2024 weer toe. Het aantrekken van de koopwoningmarkt zal de mate waarin verkopende beleggers van huurwoningen bereid zijn om hun vraagprijs te verlagen, beperken.

Terughoudendheid door beleidsonzekerheden

Het zijn voor een belangrijk deel ook de beleidsonzekerheden die beleggers op de woningmarkt momenteel terughoudend maken. Met name de plannen om de middenhuur te reguleren (het wetsvoorstel Betaalbare Huur) kunnen er volgens de economen van ING voor zorgen dat toekomstige huuropbrengsten, en daarom het verwachte rendement, mogelijk (veel) lager uitvallen. “Vanwege de onzekerheden rondom de uitvoering van de plannen stellen veel woningbeleggers nieuwe investeringsbeslissingen daarom uit. Ook overwegen met name buitenlandse beleggers vaker om een deel van hun Nederlandse huurwoningbezit te verkopen. Daarnaast heeft een recente uitspraak van de Amsterdamse rechtbank het gevoel van onzekerheid onder woningbeleggers in de vrije huursector vergroot. De rechtbank beoordeelde in september dat vastgoedbelegger Bouwinvest de afgelopen jaren onterechte huurverhogingen heeft doorgevoerd die zij dient terug te betalen.”

Vertraging nieuwbouwproductie

ING Research verwacht tot slot dat de grootste bouwkostenstijgingen voor woningbouw voorbij zijn. “Wel zijn ontwikkelaars en beleggers door de gestegen bouwkosten in 2022 niet snel bereid -en hebben ook niet altijd de mogelijkheid om zonder (enorme verliezen)- hun vraagprijs van nieuwbouwwoningen naar beneden toe bij te stellen.”

Dit geldt vooral in de gevallen waar een relatief hoge prijs is betaald voor de grond. In de eerste helft van 2023 heeft dit gezorgd voor een ruime halvering van het aantal nieuwbouwverkopen. Dit vertaalt zich volgens de economen van ING in een lagere nieuwbouwproductie gedurende 1 tot 2 jaar. Het aanbod op de woningmarkt kan hierdoor de komende tijd verder afnemen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.