Vraagtekens bij dekking na auto-inbraak

0

Veel mensen verdiepen zich pas in de polisvoorwaarden op het moment dat zich een onzeker voorval heeft voorgedaan. Independer ziet op dat vlak veel onduidelijkheid bij consumenten die een schade claimen na een auto-inbraak. Niet alleen lopen de dekkingen fors uiteen, ook de inboedeldekking speelt een belangrijke rol.

Bij een auto-inbraak worden regelmatig dure accessoires, zoals navigatie- en audioapparatuur uit de auto gesloopt . Maar losse waardevolle spullen die mensen in de auto laten liggen, zijn vaker het doelwit. Guido Rodenburg van Independer stelt op basis van klantgesprekken vast dat maar weinig mensen zich realiseren dat bij diefstal van losse spullen uit de auto, de autoverzekering hiervoor geen dekking biedt.

Check de dekking

De inboedelverzekering kan in zo’n geval uitkomst bieden. Rodenburg: “Het is wel verstandig om de dekkingsvoorwaarden van de inboedelverzekering regelmatig te controleren. De ene inboedelverzekering biedt een maximum dekking van 1.000 euro voor spullen die uit de auto worden gestolen, terwijl de andere maximaal 250 euro dekt. Bovendien zijn er inboedelverzekeringen die helemaal geen dekking bieden bij auto-inbraak. Ook zitten er verschillen in wát er gedekt wordt. Zo bieden niet alle verzekeraars dekking voor elektronische apparaten. En niet elke polis biedt dekking bij auto-inbraak in het buitenland.”

Accessoires

Ook het dekkingsverschil tussen fabrieksaccessoires en zelf aangebrachte accessoires roept in de praktijk nogal eens vraagtekens op. Rodenburg: “Diefstal van fabrieksaccessoires vallen meestal onder de autoverzekering als er een volledig – of beperkt cascodekking is. Het gaat hierbij specifiek om accessoires die door de fabrikant zijn ingebouwd en die in de cataloguswaarde van de auto zijn verwerkt. Bijvoorbeeld airbags, ingebouwde navigatie, radio’s en autovelgen.

Voor dekking op later aangebrachte accessoires, zoals een trekhaak, gastank, spoilers of lichtmetalen velgen, eisen de meeste verzekeraars een extra-accessoiresdekking. Ook deze pakketten verschillen onderling fors in premie en dekking. De maximale vergoedingen lopen per verzekeraar fors uiteen, tot wel duizenden euro’s.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.