Verzekeraar heeft moeite met regels productontwikkeling

0

Banken en verzekeraars zijn onvoldoende op de hoogte van de nieuwe regels voor productontwikkeling die per 1 januari 2013 worden ingevoerd. Dat is de mening van BDO Consultants, die met marktpartijen en toezichthouder AFM gesprekken voerde. Vanaf volgend jaar zijn financiële instellingen wettelijk verplicht om procedures te volgen en maatregelen te treffen bij het ontwikkelen van financiële producten. Dit moet ervoor zorgen dat slechte producten niet leiden tot (massa-)schade voor mens en maatschappij.

Uit de gesprekken die BDO had met de verschillende marktpartijen blijkt tevens dat de financiële ondernemingen worstelen met de praktische invoering van de wet- en regelgeving. “Banken en verzekeraars vinden het lastig de wet- en regelgeving in de praktijk te brengen; ze zijn zoekende naar voorbeelden van de zogenoemde ‘KNVB-criteria’ die de AFM heeft opgesteld”, aldus Geertje Strampel van BDO.  Met deze criteria wordt getoetst of het product waar voor zijn geld biedt, invulling geeft aan een gefundeerde behoefte, doet wat het belooft in verschillende omstandigheden en of de klant de werking van het product goed kan beoordelen.

Banken en verzekeraars “hebben onvoldoende zicht op de wettelijke verplichtingen en realiseren zich daardoor niet welke impact het heeft op de eigen processen”, aldus Strampel. “De Code Banken en de Governance Principes Verzekeraars bevatten al langer de verplichting om een productontwikkelingsproces te hebben. Veel partijen denken te voldoen met het bestaande productontwikkelingsproces onder deze Codes. Dit is echter niet voldoende”, waarschuwt Strampel. De komende wetgeving vereist veel meer van ondernemingen op het vlak van productontwikkeling en productreview. Zo moeten alle producten die per 1 januari 2013 actief worden aangeboden voldoen aan de uitgangspunten van de AFM.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.