‘Verkiezingsprogramma’s bieden onvoldoende oplossingen voor woningtekort’

0

Hoewel veel politieke partijen de woningmarkt in hun verkiezingsprogramma hoog op de agenda hebben gezet, biedt dit volgens De Hypotheker onvoldoende soelaas voor de krapte op de huizenmarkt. Zo zijn de voorgestelde maatregelen niet voldoende om het woningtekort van ruim 285.000 huizen op te lossen.

Michel van den Akker (foto), algemeen directeur van De Hypotheker: “Dat betekent dat er op korte termijn geen beter perspectief is voor woningzoekenden onder wie de behoefte aan een betaalbare woningen het grootst is, zoals starters en senioren. In de komende kabinetsperiode moet volgens ons dan ook alles op alles worden gezet om de doorstroming te stimuleren en de woningvoorraad substantieel te vergroten.”

Zeven thema’s

De Hypotheker heeft de verschillende verkiezingsprogramma’s op basis van zeven thema’s geanalyseerd:

  1. Minister van Wonen, Ruimte en Leefomgeving
  2. Landelijk versus stedelijk bouwen
  3. Meer nieuwbouwwoningen
  4. Hypotheekrenteaftrek
  5. Starters en senioren
  6. Herontwikkeling en doorstroming woningmarkt
  7. Duurzaamheid

Geen oplossing

Hoewel Van den Akker toejuicht dat er veel aandacht is voor de woningmarkt, biedt dit op korte termijn geen oplossing voor het woningtekort. “Het is erg positief dat de krapte op de huizenmarkt hoog op de politieke agenda staat. Met een enorm tekort van 285.000 geschikte woningen is het belangrijker dan ooit dat de doorstroming op de woningmarkt nu echt op gang komt. Daarnaast moet de woningvoorraad fors worden uitgebreid, in het bijzonder voor starters en senioren. Tegelijkertijd maken we ons geen illusies: de krapte op de woningmarkt is zó groot dat dit niet in één kabinetsperiode opgelost kan worden. Met de huidige plannen kan het woningtekort verkleind worden, maar er is veel meer voor nodig om dit vraagstuk echt te kunnen oplossen.”

Lees hier de standpunten van de verschillende partijen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.