‘Verhogen eigen risico loont steeds meer’

0

Het verhogen van het eigen risico bij de zorgverzekering wordt volgens Bas Knopperts, zorgexpert bij Independer, steeds lucratiever. “We zien vooral bij de minder bekende merken een trend dat het verhogen van het eigen risico steeds meer loont. Twee jaar geleden zagen we nog dat je maximaal 300 euro korting kon krijgen als je het eigen risico tot 885 euro verhoogde. Nu is dat bij verzekeraar Zorg en Zekerheid al 336 euro per jaar.”

Eigenlijk is het volgens Knopperts gewoon een rekensom. “Maak je gebruik van zorg vanuit de basisverzekering, dan betaal je altijd de eerste 385 euro zelf. Dit geldt voor één kalenderjaar. Verhoog je dat tot 885 euro, dan moet je dus 500 euro op de bank hebben staan. Als je namelijk onverwacht wél veel zorgkosten maakt, kan dat oplopen tot maximaal 500 euro die je uit eigen zak moet betalen. Maar je krijgt wel een korting van 336 euro, dus het kost je dan feitelijk 164 euro. Als je niet boven de 385 euro eigen risico uitkomt, dan heb je dus 336 euro verdient.”

Minder bekende merken

“Ook kun je kijken naar de minder bekende merken van bekende zorgverleners”, zegt Knopperts. “Onder de naam Menzis en VGZ geven de verzekeraars 180 euro korting bij een maximaal eigen risico. Maar onder hun goedkopere merken is dat flink hoger. Zo krijg je bij Anderzorg, een merk van Menzis, 288 euro per jaar extra korting. En bij Bewuzt van VGZ is dat 240 euro per jaar. Dat zijn redelijk grote verschillen binnen hetzelfde verzekeringsconcern. Uit onze berekeningen blijkt juist bij de minder bekende merken het verhogen van het eigen risico meer is gaan lonen. Zo was de korting bij Bewuzt in 2020 nog 15 euro per maand en nu is dat 20 euro. Bij de Zorg en Gemak Polis van Zorg en Zekerheid is het voordeel het grootst: 28 euro per maand. Twee jaar geleden was dat nog 22 euro.”

Omgekeerde trend

Knopperts: “Opvallend is dat er bij de grote merken juist een omgekeerde trend is: daar wordt de korting juist afgebouwd. Bij ASR gaat de korting voor een maximaal eigen risico met 5 euro per maand omlaag. Hetzelfde geldt voor de Menzis-basisverzekering. Je zou dit kunnen zien als een strijd tussen de minder bekende merken om de gezonden en vaak jonge klant. Bij veel verzekeraars kun je ook het eigen risico in stapjes verhogen. Dan krijg je bijvoorbeeld per 100 euro een korting.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.